Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli

18.12.2012, Petr Štefek, článek
Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli
Do Vánoc nám zbývá ještě necelý týden, tak se těm méně připraveným jistě hodí pár tipů na dárky ze světa hardware. Tento malý přehled má za úkol především přinést inspiraci ke koupi dárků z oblasti spotřební elektroniky a vypíchnout zajímavé produkty.
Kapitoly článku:

Apple iPad s Retina displejem 64GB


Apple má jednu zásadní výhodu oproti konkurenčním tabletům s Windows 8. Je dostupný. Tak by se dalo shrnout to, proč figuruje v tomto přehledu. Nový iPad s Retinou (2048×1536) je libůstka pro všechny fajnšmekry, a pokud připočteme konektivitu Wi-Fi a 3G, tak zde máme vše, co by si mohl manažer nebo nadšenec přát na rychlé vyřizování e-mailů nebo prohlížení dokumentů.





Ve chvílích volna můžete sledovat streamovaný obsah nebo si prohlížet web ve kvalitě, kterou vám ostatní výrobci neposkytnou. Ostatní společnosti jako Nokia a Lenovo slibovaly dostupné tablety s Windows 8 ve špičkových provedeních také, ale skutek utek a my musíme opět vsadit na Apple. Pokud se vám cena této verze zdá přemrštěná, tak můžete vsadit na nižší modely bez Retiny a podpory 3G sítí.

 

Dell U2713HM


Pokud chcete někomu (nebo také sobě) pod stromeček nadělit monitor, který vám vydrží několik let dopředu a bude se na jeho obraz stále radost dívat, pak by vám neměl uniknout Dell U2713HM, který představuje perfektní zobrazovač pro práci, hry a také sledování filmů.





Rozlišení 2560×1440 poskytne nadstandardní plochu pro libovolnou činnost. Matrice IPS s matným povrchem po malé kalibraci dokáže vykouzlit podobný standard obrazu jaké mají podstatně dražší profesionální monitory Eizo. Pokud byste si tento monitor rádi prohlédli podrobněji, pak je tu naše recenze.

 

Nokia Lumia 920


Možná se mnou mnoho čtenářů nebude souhlasit, ale Nokia přes své problémy (a možná právě proto) je větším inovátorem než Apple se svým zbrusu novým iPhone 5. Lumia 920 je vlajková loď finské společnosti a krom snad nejlepšího displeje (1280×768 – PureMotion HD+) na světě je zde také spousta novinek jako je indukční napájení.





Odladěné aplikace a mapové podklady zdarma jsou příjemným bonusem. V dnešním světě quad-core telefonů se dual-core Lumia 920 jeví jako poddimenzovaná, ale není tomu tak. Telefon má reakce na povely rychlejší než libovolná 4jádrová „strojovna“ včetně Samsungu Galaxy S III. Jedinou podstatnou nevýhodou je hmotnost, která zvlášť opačnému pohlaví může dělat starosti. Volba telefonu je ale otázka vkusu potřeb.

 

Sony VAIO SVT1312M1ES


Bez stylového ultrabooku by náš malý přehled tipů nebyl kompletní, a tak zde máme Sony Vaio s procesorem Intel Ivy Bridge Core i3 na frekvenci 1.8 GHz. Notebook je na rozdíl od ostatních výrobců (snad krom Apple a HP Envy) specifický svým stylovým designem a kovovým provedením. Za grafiku nám zde kope Intel HD Graphics 4000, který se dá označit za velmi povedené integrované GPU.



Kapacita pevného disku je velmi slušných 500 GB, ale tomuto modelu by samozřejmě slušelo více SSD, ale na druhou stranu tady máme malý 32GB disk, který funguje jako cache a značně urychlí celkovou práci s diskem. Možná největším tahákem je možnost dotykového ovládání operačního systému. Další výbava je v mezích běžného standardu a jediné co můžeme na závěr zmínit je přítomnost Windows 8.


Audiolab M-DAC


Pro experimentátory, respektive posluchače digitálních záznamů z počítače, je zde tip v podobě M-DAC od anglického značky Audiolab. Tento DAC může být na dlouhé roky konečným řešením pro poslech hudby na PC.



Podpora 192kHz/24-bit přes koaxiál nebo optiku je dnes samozřejmost a stejně tak podpora 96kHz/24-bit přes USB. Důležitější než papírové hodnoty nebo drahé převodníky je velmi solidní návrh všeho okolo včetně analogové části. Výsledkem je provedení a zvuk, který neurazí ani náročného audiofila. Cena EISA pro tento DAC za rok 2012 také není náhodná, a to přibližně 21 000 Kč.