Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tom Hanks varuje před deepfake klipem, kde jeho AI verze propaguje zubní pojištění

4.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tom Hanks varuje před deepfake klipem, kde jeho AI verze propaguje zubní pojištění
Tom Hanks je jedním z herců, kteří upozorňují na úskalí generativní umělé inteligence, ale současně připouští, že jde o mocný nástroj, který se dá velmi dobře využít. Tentokrát s ale využil špatně k falešné reklamě na zubní připojištění.
Slavný hollywoodský herec Tom Hanks se před několika měsíci vyjadřoval na téma umělé inteligence, kde připustil, že jde o velmi komplikovanou záležitost. Podle jeho tehdejších slov díky AI mohou jeho výkony žít dál i v případě, že by ho zítra přejel autobus, stejně tak může digitálně omládnout o desítky let. Ostatně takovým způsobem byl digitálně omlazen v některých scénách jeho nedávného filmu Muž jménem Otto. Zároveň řekl, že mnoha lidem se digitální verze herců jistě nebude líbit, ale je nezodpovězenou otázkou, nakolik na tom vlastně bude záležet. Také však nabádá k tomu, aby byly vytvořeny nějaké legální rámce stanovující, co vlastně bude možné s jeho podobou a hlasem vlastně dělat (stejně jako ostatních herců). Právě něco takového by mu nyní přišlo vhod.
 
Tom Hanks Fake AI
ilustrační foto, autor: Dick Thomas Johnson from Tokyo, Japan, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons (ořez, přidán text)
 
Herec totiž na svém Instagramu, kde má 9,5 milionu sledujících, varoval před falešným reklamním videoklipem, ve které má propagovat zubní připojištění. Říká, že s touto reklamou nemá nic společného a že jde o podvrh vytvořený pomocí systémů AI. Rozhodně se nedá čekat, že půjde o poslední takový případ, spíše naopak. Asi by nás nepřekvapilo, kdyby se v budoucnu podobné falešné reklamy objevovaly stále častěji a častěji s tím, jak se budou schopnosti AI dále zlepšovat a jak ta bude stále dostupnější.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.