Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba dostala od Sony továrny za 835 miliónů USD

25.2.2008, Jan Vítek, aktualita
Toshiba dostala od Sony továrny za 835 miliónů USD
Společnosti Toshiba a Sony souhlasily na transakci týkající se prodeje továren v západním Japonsku, které momentálně produkují procesory Cell a grafické čipy RSX. Toshiba je má získat za 835 miliónů USD, nejspíše i jako formu odškodnění...
Společnosti Toshiba a Sony souhlasily na transakci týkající se prodeje továren v západním Japonsku, které momentálně produkují procesory Cell a grafické čipy RSX. Toshiba je má získat za 835 miliónů USD, nejspíše i jako formu odškodnění za nedávné události, kdy se začalo masivně přecházet od HD DVD k Blu-ray. Počínaje prvním dubnem bude tedy Cell a RSX pro Sony produkovat Toshiba.



Procesory Cell byly v minulosti vyvíjeny právě firmami Toshiba a Sony (kromě nich také IBM), ale Toshiba tento čip pro své projekty nevyužila, zatímco ostatní dvě firmy ano. Nyní ale firma prohlásila, že pro procesory Cell konečně najde uplatnění. Ještě aby ne, když už vlastní továrny na jejich výrobu. Rozhovory o prodeji továren mají však počátek již v říjnu minulého roku, jenomže firmy se neustále dohadovaly na finanční stránce. Náhlý ústupek ze strany Sony si tak můžeme snadno dosadit do spojení s odmítnutím formátu HD DVD, který musel Toshibu hodně bolet.

Zajímavé také budou dopady na partnerství Toshiby a Microsoftu. Dle posledních událostí to vypadá, že neúspěch HD DVD firmu Microsoft ani tolik netíží. Přitom je Toshiba jeho klíčový partner v produkci hardware (podílí se na výrobě klíčových komponent k Xbox 360 a také produkuje přehrávače Zune). Náklonnost Toshiby se tak viditelně přesunula od Microsoftu směrem k firmě Sony, která mimochodem minulý měsíc zvítězila v prodejích své konzole nad konzolí Microsoftu, a může si gratulovat.

Zdroj: DailyTech