Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba e355 - První dojmy

8.7.2003, Petr Hájek, článek
Toshiba e355 - První dojmy
Společnost Toshiba popisuje tento přístroj jako "Snadno ovladatelné Pocket PC série Toshiba e350 nabízející maximální produktivitu pro mobilního uživatele a nový operační systém Windows Mobile 2003 se všemi jeho zlepšováky - širšími možnostmi v oblasti editace událostí, bezdrátové komunikace i záloze dat." V krátkosti by se sice dalo říci, že je to tvrzení pravdivé, ale podívejme se na vlastnosti tohoto PDA trochu podrobněji.
Dnešní preview se týká modelů Toshiba e350 a Toshiba e355, mezi kterými je jediný rozdíl - u e355 je navíc přibundlován program ArcSoft PhotoBase pro práci s fotografiemi.





Jako první věci si každý samozřejmě všimne fyzického vzhledu, který je u e355 téměř identický s předchozími modely, při podrobnějším prozkoumání ale narazíme na některé zajímavé rozdíly - Toshiba změnila vzhled aplikačních tlačítek a ovládacího kurzoru, takže teď jejich okraje vypadají oproti kulatým tlačítkům předchozích přístrojů trochu více zkoseně.





Kovová kastle je tvarem prakticky stejná jako u předchozích PDA značky Toshiba, jediné změny doznala barva - tmavě šedá, téměř matně modrošedá barva děloviny. Apropos, když je tak řeč o kovokrytu, rozhodnutí Toshiby použít kovový kryt a tlačítka je u lowendu naprosto skvělý nápad. Mnoho výrobců PDA se dnes totiž uchyluje k rádoby-metalickým plastovým experimentům, které kov pouze zdařile imitují. Nic proti menší váze, designu a nenáročné cílové skupině zákazníků, ale jednu výhodu kovu nikdo neupře - PDA s metalickým krytem vydrží při běžném zacházení rozhodně více, než jeho plastový kolega, vezměte si třeba takovou běžnou situaci ze života, zapomenete PDA položené "na minutku" na křesle a neštěstí je hotovo. Raději ani nedomýšlet, co by s prohýbajícím se plastovým krytem udělala usednuvší tchyně vážící cent.




Vypadá to, že i Toshiba již finálně přesedlala na technologii transreflexivních displejů a začala je používat i v ne-highendových produktech. Displej obvyklé úhlopříčky 89 mm (3,5 palce) je slušně podsvícený, sytě barevný a jasný. Přestože nedosahuje jasu nejlepších iPAQů, zdá se o něco jasnějším, než displej u Dell Aximu X5.





Kvalita zvuku a multimédia

Reproduktory přístrojů Toshiba již dříve patřily co do hlasitosti spíše k průměrným a i zde zůstávají iPAQy nepřekonány, v případě e355 je ale jak hlasitost, kvalita, tak i čistota přehrávaných zvuků pro pohodlnou práci dostatečná. MP3 maniaky potěší zjištění, že přehrávání komprimované hudby jde e355 jedna báseň a že se Toshiba naštěstí rozhodla použít obvyklý 3,5 mm jack. Díky novému OS je možné i nastavení rovnováhy resp. vyvážení, což je také příjemný muzikální detail. Vestavěný mikrofon se nachází v horní části, v ROM samozřejmě nechybí ani systémová utilita pro nastavení jeho citlivosti dle okolní hlučnosti. Tamtéž umístěný Windows Media Player si ve verzi 9 vede při přehrávání videa velice dobře, bez jakýchkoliv náznaků cukání mezi framy.

Pod kapotou

Uvnitř Toshiby e355 bije 300 000 000x za sekundu srdce v podobě procesoru Intel PXA255, který oproti PXA250 nabízí vyšší výkon při současné menší spotřebě. Toshiba dále nabízí 64 MB RAM a 16 MB ROM. Paměť RAM je přístupná uživateli celá (nedivte se, tohle opravdu není vždy pravidlem) a v ROM nalezneme OS Pocket PC 2003 v edici "Professional".

Aplikační tlačítka

Toshiba e355 disponuje všemi běžnými hardwarovými tlačítky, která se u Pocket PC obvykle vyskytují, navíc je zde na levé straně od Toshiby velmi dobře implementovaný jog rocker i record button, u kterého se dá softwarově zakázat nahrávání s tím, že se následně v případě náhodného stisknutí nic nestane.

Vzhled:

O Toshibě e355 se zcela určitě dá říct, že její velmi tenké provedení je skutečně podařené, přístroj totiž při rozměrech 78 x 124 x 10 mm váží přijatelných 147 g. Toshiba je tak tenká, že svojí tloušťkou jen o malilinko přesahuje rozměr běžného CD obalu. Díky této "placatosti" je e355 velmi skladná a dá se přenášet prakticky v libovolné rozměrnější kapse.






Rozšiřitelnost:

I když je e355 vybavena pro bezdrátové přenosy pouze infraportem (s dostřelem 1 - 1,5 m), obsahuje aspoň SDIO slot, díky kterému si přístroj můžete dovybavit dle představ, protože na trhu je vedle paměťových karet v SD formátu i velmi široká nabídka dalších doplňků - Wi-Fi, Bluetooth, GPS atd.

Akumulátor:

Další věcí, která u Toshiby e355 určitě stojí za zmínku, je trvanlivost akumulátoru typu LiIon a kapacity 1000 mAh. Při běžném používání se Toshiba e355 hravě dostala s výdrží na 4-6 hodin, což je oproti 2-3 hodinám u e335 velmi dobrý výsledek, jen škoda, že akumulátor není vyměnitelný.

Závěr:

Celkově vzato, Toshiba e355 je za 300 USD solidní a mimořádně pohledné PDA s kvalitními parametry, které se může pro začátečníka na poli Pocket PC stát skvělou volbou. Jediným větším nedostatkem pro zkušenější uživatele ale může být možná nekompatibilita některých starších aplikací navržených pro Pocket PC 2002, které při pokusu o rozběhnutí na Pocket PC 2003 mohou být buď nestabilní nebo rovnou nekompatibilní. Na druhé straně je mnoho aplikací, které během instalace dají vědět, že nejsou kompatibilní s novým OS, ale přesto pracují na výbornou. Každopádně se dá očekávat trend postupné migrace na Windows Mobile 2003.
Zdroj: bargainPDA