Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba FeRam - světově nejrychlejší stálé paměti s největší kapacitou záznamu

9.2.2009, Jan Vítek, aktualita
Toshiba FeRam - světově nejrychlejší stálé paměti s největší kapacitou záznamu
Společnost Toshiba dnes oznámila, že se jí podařilo vyvinout nový prototyp pamětí FeRam - Ferroelectric Random Access Memory. Jedná se o typ pamětí, který kombinuje výhody klasických RAM, tedy především rychlost a pamětí Flash, tedy stálost....
Společnost Toshiba dnes oznámila, že se jí podařilo vyvinout nový prototyp pamětí FeRam - Ferroelectric Random Access Memory. Jedná se o typ pamětí, který kombinuje výhody klasických RAM, tedy především rychlost a pamětí Flash, tedy stálost. To znamená, že i po odpojení napájení zůstanou v buňkách FeRam data uložena.



Nový prototyp FeRam má kapacitu 128 Mb, tedy 16 MB a dokáže zapisovat data rychlostí 1,6 GB/s. Plné detaily budou zveřejněny tento týden na International Solid-State Circuits Conference 2009 (ISSCC2009) v San Francisku.

Toshiba FeRam
Výrobní proces130 nm CMOS
Kapacita128 megabit
Velikost buňky0,252 μm2
Čtení / zápis1,6 Gb/s (DDR2 rozhraní)
1 cyklus83 ns
Přístupová doba43 ns
Napájení1,8 V

FeRam také v sobě integrují rozhraní DDR2 a jsou výsledkem úprav a prací na předchozí technologii ChainFeRam, s níž se dosáhlo až na 64Mb čipy. Toshiba samozřejmě bude své slibné FeRam dále vyvíjet a snažit se je prosadit v mobilních konzumních produktech. Bude jistě lákavé mít takový počítač, jenž si pouze uloží stav procesoru do operační paměti a bude připraven pro kompletní odpojení od napájení. Praktická aplikace je samozřejmě ještě otázkou, stejně jako spolehlivost takových pamětí a provozní výdrž.

Zdroj: TZ Toshiba