Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Toshiba Gigabeat F 60GB - První dojmy

18.10.2004, Petr Hájek, článek
Toshiba Gigabeat F 60GB - První dojmy
Jednomu z nejpopulárnějších mobilních multimediálních přehrávačů, konkrétně přístroji Apple iPod, se snaží Toshiba konkurovat se svojí poslední novinkou nazvanou Toshiba Gigabeat F 60GB nabízející barevný displej rozlišení QVGA, neobvyklý ovládací kříž a především, velmi slušnou kapacitu 60 GB.
Toshiba Gigabeat F 60GB
Toshiba Gigabeat F 60GB v ruce působí kompaktně a má svou váhu, podobně jako 40 GB iPod, to je ale místo, kde podobnosti končí. Gigabeat F má vepředu barevný displej pocketovského rozlišení 240 x 320 pixelů úhlopříčky 2,2" (56 mm) a ovládací kříž, zvláštní mix mezi ovladači z iPodu a Creative Zen Touch.

Všechna menu jsou samozřejmě optimalizována na procházení s použitím tohoto prvku nazývaného "Plus Cross," který sice vypadá efektně, má ale občas potíže s odezvou. Toshiba ovšem testery modelu ujistila, že jde o předprodukční kus, takže všechny mušky designu doufejme ještě budou vychytány.

Menu je uspořádáno obdobně, jak již bylo u některých multimediálních HDD přehrávačů k vidění, milou drobností je i to, že díky většímu rozlišení displeje si můžete k albům nechat zobrazit i jejich obal. Toshiba má údajně uvést na trh i jakýsi USB modul, s nímž bude možné použít handheld jako mobilní úložnu i prohlížeč nafocených obrázků, popravdě, tento druh přístrojů si o podobné využití přímo říká, kdo má dávat ty desetitisíce za GB karty. Tohoto vybavení bychom se měli dočkat do 6 měsíců od uvedení.

Pro připojení k desktopu přístroj používá kolébky a rozhraní USB 2.0, jak je zvykem u PDA, v kolébce se Gigabeat F 60GB automaticky dobíjí. Bohužel, zařízení nebylo k dispozici na dostatečně dlouhou dobu pro otestování výdrže, Toshiba ale tvrdí, že na jedno nabití přístroj zvládne až 20 h hudby.

Co se týče toho nejdůležitějšího, tedy zvukové stránky, nehraje Gigabeat špatně, pouze trochu tiššeji, než je zvykem. Během poslechu je možno aktivovat ekvalizér.

O celkových výhodách podobného zařízení není třeba příliš hloubat, samozřejmě nejatraktivněji zní místo pro 15 000 songů (+/- dle kvality) a slušná výdrž baterie. Jen doufáme, že zmíněný rozšiřující USB element nebude stát totéž, co zařízení. Mimochodem, cena jednotky ještě nebyla oznámena, odhadujeme ji ale jednoznačně spíše v tom vyšším spektru, Toshiba si totiž už dlouho nechává za kvalitu dobře zaplatit.