Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba plánuje 5TB disky kolem roku 2013

25.5.2007, Pavel Boček, aktualita
Toshiba plánuje 5TB disky kolem roku 2013
Výzkumníci z Toshiby a univerzity v Tohoku vyvinuli technologii čtecích hlav, která dovoluje zvýšit hustotu záznamu o pět set procent. Nyní je maximální hustota 178,8 Gbit/palec čtvereční, s novou technologií nebude problém 1 Tbit a více....
Výzkumníci z Toshiby a univerzity v Tohoku vyvinuli technologii čtecích hlav, která dovoluje zvýšit hustotu záznamu o pět set procent. Nyní je maximální hustota 178,8 Gbit/palec čtvereční, s novou technologií nebude problém 1 Tbit a více. Technologie je nazvaná Nanocontact Magnetic Resistance (NC-MR) a umožňuje vměstnat více menších stop blíže sebe, aniž by se vzájemně ovlivňovaly; zmenšená čtecí hlava pak může zapisovat/číst na menší oblast.



Toshiba stejně jako další výrobci nyní používá technologii kolmého záznamu dat (při tomto uspořádání jsou magnetické dipóly umístěny kolmo, nikoli vodorovně po ploše disku). Podle Seagatu bude kolmý zápis použitelný do kapacity kolem 1 Tbit/čtvereční palec. Poté bude muset pravděpodobně nastoupit technologie heat-assisted magnetic recording (HAMR). Zde je povrch disku tvořen magneticky stabilními látkami, na které ale po zahřátí např. laserem lze „zapisovat“. Zde bude podle Seagate hranice někde kolem 50 Tbit na čtvereční palec v roce 2019.

Fujitsu v současné době zkouší pokročilé lubrikanty, při jejich použití bude možno mít čtecí hlavu pouhé 2 nanometry nad povrchem disku. Někteří výrobci také zkoušejí pokrýt plotnu speciálními materiály, které by dokázaly do určité míry opravit povrch při kontaktu s hlavou. Máme se tedy v oblasti disků na co těšit.

Zdroj: PC World