Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představuje nové pevné disky Mx11 s kapacitou až 28 TB

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba představuje nové pevné disky Mx11 s kapacitou až 28 TB
Společnost Toshiba představila dvě nové řady pevných disků Mx11, konkrétně jde o MG11 s technologií CMR a MA11 s využitím SMR. Jejich maximální kapacity dosahují 24 TB, resp. dokonce až 28 TB.
Toshiba rozšiřuje nabídku svých pevných disků o dvě nové řady. Jmenují se MG11 a MA11, přičemž obě mají až 10 standardních 3,5" ploten, jsou plněné heliem, plotny se otáčí 7200krát za minutu, jejich buffer má kapacitu navýšenou na 1 GiB, stavěny jsou na přenos 550 TB ročně, střední doba mezi poruchami je 2,5 milionu hodin a úmrtnost AFR má činit 0,35 %. Liší se však v technologiích zápisu a maximálních kapacitách. Obě řady si nicméně dopomáhají technologií FC-MAMR (Flux Control Microwave Assisted Magnetic Recording). Najdeme zde také senzory vibrací pro lepší práci v systémech s velkým počtem disků.
 
V případě disků MG11 tu máme klasický zápis CMR (Conventional Magnetic Recording). Určené jsou pro cloudy, datová centra a úložiště pro podnikové zákazníky. Maximální kapacita činí 24 TB a proti předchůdcům slibuje o 9 % vyšší maximální trvalou zapisovací rychlost 295 MiB/s (v technických specifikacích uvádí firma 309 MB/s). Nabízeny budou pro rozhraní SATA 6Gbps a SAS 12Gbps. K dispozici budou také ve verzích se SIE (Sanitize Instant Erase) a SED (Self-Enrypting Drive).
 
Druhou řadou je MA11, která staví na technologii SMR (Shingled Magnetic Recording). Díky překrývajícím se stopám dokáže dosahovat vyšších kapacit, a to až 2,8 TB na plotnu, což ve výsledku dává max. kapacitu disků 28 TB. V tomto případě budou k dispozici pouze verze pro SATA 6Gbps s možností variant SED. Záruka na nově představené disky je 5letá.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.