Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představuje první HD DVD vypalovačku pro notebooky

4.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba představuje první HD DVD vypalovačku pro notebooky
Nová mechanika Toshiba SD-L912A je určena pro notebooky a poprvé umožňuje zápis i přepis HD DVD disků. Umí tedy přepisovat disky HD DVD-RW, zapisovat HD DVD-R, číst HD DVD i klasická DVD a CD média, na něž může pochopitelně také zapisovat...
Nová mechanika Toshiba SD-L912A je určena pro notebooky a poprvé umožňuje zápis i přepis HD DVD disků. Umí tedy přepisovat disky HD DVD-RW, zapisovat HD DVD-R, číst HD DVD i klasická DVD a CD média, na něž může pochopitelně také zapisovat i je přepisovat.



Bohužel mechanika není žádný přehnaný rychlík. Pouze na jednovrstvé HD DVD-R disky dokáže zapisovat 2x rychlostí, na dvouvrstvé disky HD DVD-R DL a na jakékoli HD DVD-RW (tedy jedno i dvouvrstvé) dokáže pálit pouze 1x rychlostí. Pálení dvouvrstvého disku je pak záležitost na cca 2 hodiny. Co se týče čtení, HD DVD-ROM a HD DVD-R SL disky dokáže číst 2,4x rychlostí, všechny další disky opět pouze jednorychlostně.

Rychlosti zápisu na disky DVD jsou následující: DVD-RAM 3x, DVD+/-R SL 4x, DVD-R DL 2x, DVD+R DL 2,4x a na disky DVD+/-RW max. 4x rychlostí. Čtení disků DVD je možné maximálně 8x rychlostně. U disků CD jsou hodnoty zápisu na CD-R 16x, CD-RW 10x. Čtení pak maximálně 24x.

Mechanika je určena pro klasické ATAPI rozhraní, disponuje slušným 8MB bufferem. Rozměry činí 128×126×12,7mm. Hmotnost je pak 170 gramů. První vzorky začne dodávat OEM výrobcům již v červenci, masová výroba začne v pozdějších měsících. Kolem konce léta by měla být k dispozici například v notebooku Qosmio Q40 jako volitelná součást.

Zdroj: www.digit-life.com, www.infoworld.com, www.engadget.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.