Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba prodělává $200 na každém HD DVD přehrávači, představuje první HD DVD rekordér

25.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba prodělává $200 na každém HD DVD přehrávači, představuje první HD DVD rekordér
Jedna z nedávných výzkumných zpráv firmy iSuppli se týká nových HD DVD přehrávačů společnosti Toshiba, konkrétně modelu HD-A1. Ten je prodáván za cenu $499, podle iSuppli však jen cena komponent, z nichž je samotný přístroj postaven, činí...
Jedna z nedávných výzkumných zpráv firmy iSuppli se týká nových HD DVD přehrávačů společnosti Toshiba, konkrétně modelu HD-A1. Ten je prodáván za cenu $499, podle iSuppli však jen cena komponent, z nichž je samotný přístroj postaven, činí $674.



Jedná se tedy o podstatně vyšší částku než jsou výrobní náklady. Když se do toho započítají ještě drobnosti jako sestavení přístroje (tedy zaplacení práce), otestování, zabalení atd., dostaneme se na částku asi $700, což cenu přístroje v obchodech přesahuje o $200.

Společnost tak patrně chce protlačit formát HD DVD na úkor konkurenčního BluRay. BluRay přehrávače se zatím pohybují okolo $1000, aby byl HD DVD přehrávač Toshiby ziskový, musel by stát rozhodně přes $700, co stojí jeho výroba. I tak by sice byl levnější než BluRay, ale za poloviční cenu si kupující už pořádně rozmyslí, zda bude volit BluRay nebo nikoli.

Za vysokou výrobní cenu přehrávače Toshiba HD-A1 může také poněkud zajímavý návrh. Jedná se prý o kombinaci low-endového PC a high-end DVD přehrávače. Jako hlavní procesor je použit ne nepříliš úsporný a ne až tak levný procesor Intel Pentium 4, pro dekódování videa je k dispozici ještě Broadcom Corp BCM7411 a aby toho nebylo málo, najdete zde ještě čtyři programovatelné DSP procesory ADSP-2126x SHARC. Cena těchto čipů dohromady činí $137.

Přehrávač obsahuje také nemálo paměti za celkovou cenu $125. Najdete zde 1GB DIMM RAM od Hynixu, 256MB flash paměť M-Systems a 32MB MirrorBit flash paměť Spansion. Optická mechanika přidá $200 a další položky už jen způsobují další pomalé, ale jisté navyšování ceny. Ceny jsou patrné na prvním obrázku.



Společnost Toshiba rovněž představila první HD DVD rekordér RD-A1. Ten obsahuje 1TB diskového prostoru, je schopen pálit na jedno i dvouvrstvá média HD DVD-R (tedy 15GB i 30GB), podporována jsou i média DVD-R, DVD-RW a DVD-RAM. Nepotěší cena, ta činí $3600.

Zdroj: www.eetimes.com, www.pcworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.