Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Traffic Googlu mířil do Ruska a Číny, za vše mohl ISP z Nigérie

14.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Traffic Googlu mířil do Ruska a Číny, za vše mohl ISP z Nigérie
Před dvěma dny zaznamenaly některé služby Googlu více než hodinový výpadek, kdy data místo do Googlu proudila přes Čínu a Rusko. Celý problém měl ale zdroj v překvapivém místě, u poskytovatele internetu v Nigérii.
Někdy je až s podivem, jak vůbec může internet fungovat, a co vše jej může rozhodit. To se před dvěma dny stalo i takovému gigantu, jakým je Google. Jeho služby byly na více než hodinu ochromeny tím, že pakety pro tento server končily svou pouť v Číně a Rusku. Podezření padlo na hackerský útok z těchto zemí, což se ale nakonec nepotvrdilo. Sám Google navíc řekl, že drtivá většina komunikace s jeho servery je šifrována, takže Rusové a Číňani by s daty stejně nic nezmohli.
 
Logo Google
 
Vysvětlení se našlo až o něco později a bylo více než překvapivé. Zjistilo se, že útok vlastně nebyl útokem, ale jen někdo v Nigérii špatně nastavil server. Šlo o to, že k nastavování tras paketů (šíření informací o aktuální topologii počítačové sítě) se používá Border Gateway Protocol (BGP) a nigerijský poskytovatel internetového připojení MainOne při překonfigurovávání své sítě nastavil špatné cesty k některým serverům Googlu. Pomocí protokolu se ale tyto upravené cesty automaticky propagovaly a šířily internetem dál a dál. Ve výsledku tak znepřístupnily funkce G Suite a Google Search, protože ty místo toho, aby vedly k serverům Googlu, mířily do Číny a Ruska (k operátorům China Telecom a Transtelecom), kde zakončily svou neúspěšnou pouť.
 
Celá tato situace trvala 74 minut v případě nigerijského ISP a automatická oprava cest pochopitelně zabrala ještě nějaký čas. Podle MainOne tedy nešlo o žádný hackerský útok, ale jen o hloupou chybu. Je ale zarážející, že jeden poskytovatel internetu kdesi v Africe dokáže takto rozhodit internet a odstavit několik serverů Googlu. Existují sice i jiné metody trasování, které jsou podstatně robustnější, v praxi jsou ale málo používány. Asi by bylo dobré je používat častěji.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.