Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Transmeta Efficeon – útok na pozici Pentia M

20.10.2003, Zdeněk Kabát, článek
Transmeta Efficeon – útok na pozici Pentia M
Tento týden byl společností Transmeta představen nový procesor pro notebooky, který kromě nízké spotřeby disponuje i efektivní architekturou. A připomíná i Athlon 64 – obsahuje totiž v jádře paměťový řadič a používá HyperTransport.
Kapitoly článku:
Efficeon pro trpasličí notebooky

Současně s vypuštěním Efficeonu vydala nVidia tiskové prohlášení, ve kterém potvrdila spolupráci s Transmetou na platformě pro nový procesor. Nejde o nic jiného než o výrobu integrované čipové sady, jejíž hlavní devizou bude velikost. Na následujícím slidu vidíme srovnání platformy Centrino (Pentium M + MCH + ICH) a Transmeta (jen Efficeon + nForce3 Go):


Obr. 11 - Srovnání velikosti platforem Intel a Transmeta

Jak vidíte, celé Centrino nám na PCB zabere téměř 36 cm2 místa. Naproti tomu Transmeta omezila velikost standardní kombinace Efficeon TM8600 + nForce3 Go 150 na 60% této hodnoty a v případě malého balení čipu (TM8620) s čipsetem nForce3 Go 120 jen na necelou třetinu Centrina. To je důležité zejména pro malé notebooky, kde byl již procesor Crusoe šampiónem.

Čipset nFroce3 Go 150/120 obsahuje jen SouthBridge, protože funkce "severního můstku" jsou integrovány přímo v procesoru. nForce3 nabízí podporu USB 2.0, Serial ATA, integrovanou LAN a také obsahuje grafické jádro na úrovni přibližně GeForce MX 420. Všechny spojení jsou realizována pomocí HyperTransportu.


LongRun - kontrola ztráty energie

Jen krátce se zmíním o technologii LongRun2, kterou obsahuje Transmeta Efficeon. Jejím účelem je, aby nebylo v případě, kdy jsme přešli na stav spánku, zbytečně mrháno energií. To je uskutečněno pomocí měření napětí na čipu. Jednoduše řečeno - i když s procesorem pracujeme, je neustále v pohotovosti, ale při velice nízké spotřebě. Přestože je LongRun2 v Efficeonu obsažen, není v první revizi aktivován. Zde je příklad:


Obr. 12, 13 - Jak funguje LongRun2


Roadmap, jednotlivé verze a závěr

Na závěr se podíváme na roadmap, kterou měla ve své prezentaci Transmeta také obsažena:


Obr. 14 - Roadmap procesorů Transmeta

Ještě v tomto posledním čtvrtletí roku 2003 bychom se měli dočkat čtyř verzí Efficeonu s různou spotřebou - od nejnižšího 1,0GHz (5W) až po rychlou 1,4GHz verzi (14W), která šlape na paty Pentiu M. V roce 2004 chystá společnost přesun z výrobních linek TSMC na 90nm proces u Fujitsu. Výsledkem by měla být škála procesorů, kterou uzavírá Efficeon 2,0GHz se spotřebou 25W. Po roce 2005 pak plánuje Transmeta i 65nm proces s dalšími vylepšeními.

Zajímavý je také tento snímek:


Obr. 15 - Rodiny produktů Transmeta Efficeon

Podle tohoto schématu by se měly nejdříve objevit tři verze 0,13mikronového Efficeonu - standardní s 1MB L2 cache (TM8600), dále zlevněná s 512kB L2 (TM8300) a pak již zmiňovaný čip v menším balení, který ovšem taktéž disponuje 1MB vyrovnávací paměti (TM8620). Není jasné, zda bude TM8300 odlišný čip s menším jádrem nebo TM8600 s polovinou vypnuté cache, ale osobně pochybuji, že by si Transmeta mohla dovolit vyrábět více různých jader. Pro 90nm proces bude taktika stejná.

Co říci závěrem? Transmeta Efficeon by mohl alespoň částečně dokončit to, co společnost začala s procesorem Crusoe. Efficeon má totiž několik nesporných výhod - efektivní VLIW architektura, integrované řadiče DDR, AGP a HyperTransport a toho důsledkem je i zmenšení plochy kompletní platformy na necelých 10 cm2. Pokud se podaří dosáhnout na avizovaných 1,4GHz, může i docela slušně konkurovat Intelu a jeho Centrinu. Ovšem počkejme si na nějaké testy.

Zdroj: ExtremeTech