Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: s růstem cen pamětí DRAM už to nebude tak horké

14.7.2021, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: s růstem cen pamětí DRAM už to nebude tak horké
Společnost TrendForce zásobující nás především informacemi o trhu s paměťmi DRAM a NAND Flash dříve strašila výrazným zdražováním aktuálních typů DRAM. Růst cen v druhém kvartálu se nyní měl potvrdit, ale ve třetím už má být jen mírný.
Společnost TrendForce dříve upravila svou předpověď týkající se růstu cen pamětí DRAM, a to bohužel z našeho pohledu k horšímu. Mluvila o růstu cen DRAM pro PC o 23 až 28 procent s tím, že ASP (průměrná prodejní cena) poskočí až o 23 procent. 
 
Je přitom sice pravda, že ceny modulů s DDR4 RAM na trhu vyskočily, ale to už většinou během prvního letošního kvartálu, přičemž na konci druhého šly v řadě případů naopak dolů, i když ne zrovna na úroveň ze začátku roku. Nyní se už ale opět objevují známky zdražování, a tak lze prostě říci, že paměti v únoru až březnu obecně zdražily o cca 20 procent a tuto úroveň si s menšími výkyvy drží.
 
 
Pozitivní je tak na tomto vývoji alespoň nová předpověď pro 3. kvartál, v níž se už nepočítá s výrazným zdražování cen nakupovaných paměti DRAM pro PC. Serverové, mobilní a grafické paměti na tom budou mírně hůř. Dle TrendForce jde o důsledek toho, že většina společností má vytvořeny zásoby pamětí DRAM pro PC na 8 až 10 týdnů. To se samozřejmě promítá do zájmu nakupovat nové zásoby, který není tak vysoký. 
 
Na trhu se serverovými paměťmi je situace trošku jiná, neboť tam ji má ovlivňovat zájem některých menších firem, jež se v předchozích kvartálech nedokázaly dostatečně zásobit a rovněž hlavní výrobci (Samsung, SK Hynix, Micron) mají mít relativně nízké zásoby serverových DRAM. Ale jak je vidět, rozdíl v dopadu na ceny je pouze ve dvou procentních bodech. 
 
Pokud jde o výhled do posledního letošního kvartálu, v něm se už ceny pamětí DRAM mají stabilizovat.