Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s počítači rostl o 16 % v druhém čtvrtletí, tvrdí Gartner

18.7.2008, Marek Štelčík, aktualita
Trh s počítači rostl o 16 % v druhém čtvrtletí, tvrdí Gartner
Společnost Gartner, jejíž analýzy a odhady nejsou brány na lehkou váhu, prezentovala výsledky prodejnosti počítačů za druhé čtvrtletí tohoto roku. Celkem bylo za toto období prodáno 71,9 milionů počítačů, což je 16% nárůst oproti stejnému...
Společnost Gartner, jejíž analýzy a odhady nejsou brány na lehkou váhu, prezentovala výsledky prodejnosti počítačů za druhé čtvrtletí tohoto roku. Celkem bylo za toto období prodáno 71,9 milionů počítačů, což je 16% nárůst oproti stejnému časovému období roku 2007. Pořadí jednotlivých výrobců se příliš neliší. První pozici si drží stále společnost Hewlett Packard s podílem 18,1 %, velký comeback však zažívá společnost Dell, která se svým 15,6% podílem v počtu prodaných strojů zůstává na druhém místě, nicméně zaznamenala meziroční nárůst 21,9 %. Pokud by se do statistiky započítaly pouze notebooky, meziroční nárůst by byl až u hranice 40 %. Ve spojených státech je zvětším výrobcem Dell s 31,9% podílem a 5,254 miliony prodanými stroji.



Druhou příčku zaujímá Hewlett Packard s 25,3% podílem a 4,166 miliony prodanými zařízeními. Třetí příčka patří společnosti Apple (podíl 8,5 %), která je atakovaná společností Acer (8,1 %). V průzkumech jsou započteny stolní počítače, notebooky a x86 servery. Očekává se další velký nárůst i do budoucna, především díky velkému potenciálu rozvojových trhů. Na druhé straně se ve velkém prodává stále i ve vyspělé západní Evropě a USA, z vyspělých zemí tvoří výjimku pouze Japonsko, kde je nárůst pouze 8,2 %.

Zdroj: Digitimes