Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh Tablet PC by měl v roce 2009 pokořit hranici 5 miliard dolarů

4.8.2005, Jaroslav Ekl, aktualita
Trh Tablet PC by měl v roce 2009 pokořit hranici 5 miliard dolarů
Kolikrát to tu již bylo, několik let prosazovaná novinka je tak drahá, že si ji nemohou dovolit ani ti bohatí a za chvilku se začnou objevovat zprávy o tom, jak daná novinka pokoří za několik let prodejní hranice miliard dolarů. Trh Tablet...
Kolikrát to tu již bylo, několik let prosazovaná novinka je tak drahá, že si ji nemohou dovolit ani ti bohatí a za chvilku se začnou objevovat zprávy o tom, jak daná novinka pokoří za několik let prodejní hranice miliard dolarů.

Trh Tablet PC se začal vytvářet před 4mi lety, v té době všechny velké společnosti svorně prohlašovaly, že právě Tablet PC jsou tím řešením z krize PC. Bohužel ceny dalece nad 3.000 dolarů zaručovaly, že se novince až tak skvěle dařit nebude. I přesto ale odhadují společnosti podnikající na trhu Tablet PC výrazný boom v několika následujících letech a očekávají v roce 2009 pokoření hranice 5 miliard dolarů na tržbách.



Pomoci k tomu mají především nižší ceny Tablet PC, které klesnou pod 2.000 dolarů, a také širší podpora ze strany softwarových vývojářů a firem. Přitom v roce 2004 činil trh pouhých 1.2 miliardy dolarů. Aby se tak stihl nárůst na 5 miliard, musel by každým rokem trh růst o 30%.

Prozatím se Tablet PC prosazují v odvětvích zdravotnictví či výroby. Mezi největší dodavatele patří Acer, Toshiba, HP a Motion Computing. Nástup ale připravuje i firma Lenovo, která nedávno převzala PC divizi IBM. Nárůst prodeje je očekáván také s příchodem nového operačního systému Windows Vista pro Tablet PC. Microsoft již ohlásil platformu Ultra Mobile 2007 pro Tablet PC.

Zdroj:www.xbitlabs.com