Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tři nové řady Palmů bude ve skutečnosti dvě ?

24.9.2002, Zdeněk Michálek, článek
Tři nové řady Palmů bude ve skutečnosti dvě ?
Palm vydává tiskové prohlášení o nových přístrojích. Kde se ztratila třetí řada - handheldy ?
Přes prohlášení Toda Bradleyho, CEO Palm Solutions Group z minulého týdne oznámil včera Palm v tiskovém oznámení ne tři, ale pouze dvě nové modelové řady nových Palmů: Tungsten a Zire. Tiskové prohlášení je kromě tohoto jinak typicky politické - není nic, co mu lze vytknout a přitom neříká téměř nic nového. Neuvádí ani konkrétní typy modelů, ani harmonogram jejich uvedení. Kromě obvyklých marketingových řečí o nové éře mobilního computingu a o počtech dosud prodaných přístrojů se spokojuje se strohým oznámením výše uvedeného faktu.

Americké servery se s absencí třetí řady (handheldů Veld, viz náš předchozí článek na Světu PDA) vypořádaly konstatováním, že i handheldy Veld budou prodávány pod obchodním jménem Tungsten. Toto konstatování vychází zřejmě z formulace, že "Tungsten products will provide powerful solutions for mobile professionals" - produkty Tungsten poskytnou výkonná řešení pro mobilní profesionály. Tato věta se však dá chápat i tak, že Tungsteny je možné použít (např. ve spojení s IrDA, BlueTooth nebo WLAN bezdrátovými přenosy po případné instalaci příslušné rozšiřující karty) pro připojení k Internetu atd. a o Veldech nemusí říkat nic.

Možný je však i jiný výklad. Podíváte-li se na seznam zařízení homologovaných americkým FCC (bez jehož certifikátu nemůže být rádiové zařízení pracující v GSM pásmu uvedeno na americký trh), zjistíte, že žádné jméno Tungsten ani Veld se v seznamu homologovaných zařízení nevyskytuje. Že by se opakovala situace HandSpringu, který měl s homologací svých prvních Tréo rovněž menší problémy ? Pak by oznámení jen signalizovalo zpoždění při uvádění nového handheldu na trh. Inu, v nejbližších dnech uvidíme..

Kromě nových modelů Palm včera oznámil i Tungsten(TM) Mobile Information Management (MIM), portálové podnikové řešení pro přístup k firemnímu mailu,kalendáři, kontaktům, poznámkám a úkolům z MS Exchange a Lotus Notes s využitím Palm i705 (v našich podmínkch nezajímavé) nebo Palmů série 500 a WLAN karty Xircom.

Zdroj: tisková zpráva Palm