Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Společnost Valve se už pomalu chystá vypustit na trh titul Half-Life: Alyx, který je určen pouze pro majitele vhodných VR headsetů. Ti si přitom budou moci vybrat ze třech způsobů hraní a rozhodovat se mohou už nyní. 
Cubicap (2) | 3.3.202018:15
Osobně VR headset mám. Koupil jsem ho v prosinci právě kvůli Half­-Life.
Dřív jsem na VR měl stejný pohled, jako asi většina lidí, ale když jsem headset koupil a mohl vyzkoušet na několik hodin, naprosto jsem změnil názor.

Osobně mi na VR přijde naprosto nejlepší fakt, že ­"mám ve hře ruce­". Ani ne tak pohyb nebo rozhlížení, ale intuitivnost hry, kdy můžu používat ruce a dělat věci tak, jak bych je dělal v reálném světě.
Třeba otevírání dveří: tlačítko? Ne, chytnu dveře za kliku a otevřu je. Můžu je třeba jen pootevřít jen trochu a prohodit granát.
První den jsem strávil několik hodin jen ve SteamVR Home, což vlastně ani není hra. Stačí tužka na kreslení do vzduchu a pár předmětu ne pohazování


Co se týče peněz... Můj setup je notebook Dell G5 s RTX 2060 a i7 8750h za 30000 Kč. Headset jsem koupil bazarový HTC Vive za 8000 Kč. K tomu jsem za ušetřené peníze koupil Valve Index Controllery za 8000, ale s HL:A v ceně.
Vzhledem k tomu, že herní notebook jsem měl ještě před tím, než jsem o VR začal uvažovat, byla pro mě investice do VR 16000 Kč + hry.
Na druhou stranu, Index Controllery sice o hodně zlepší zážitek ze hry ­(snímají prsty jednotlivě­) ale nejsou nutnost. Pak jsou možnosti jako Oculus ­(chtěl jsem přímo SteamVR headset, což Oculus není, ale je kompatibilní­), které jsou zase cenově jinde.
Takže, VR, myslím, se dá bez problému utáhnout ze studentských peněz ­(kdyby náhodou, nemyslím, si, že bych byl nějaký rozmazlený děcko­)

Jinak... @wrah666
A­) Zmíněno výše
B­) Hubu jsem si ještě nerozbil ­(mám pokoj 1.5x2 m­)
C­) Psa jsem taky ještě nezašlápl, ale riziko tam je, když se člověk nechá moc vtáhnout do hry
D­) Absolutně, než se člověk VR naučí, rozbít něco ­(třeba ovladač o zeď­) je jednoduchý ­(mně se naštěstí nic rozbít nepovedlo, protože si dávám pozor na hranice a má uklizenou podlahu­)
E­) Jsou hry ­(třeba Boneworks­), který jsou převlečený motion­-sickness, ale většina her je naprosto bez problému. I když hra obsahuje plynulý pohyb, tak po pár 20 minutových úsecích, ze kterých trochu bolí hlava si tělo zvykne a je to bez problému. Jsou ale lidi, kteří jsou citlivější. Když jsem dal VR vyzkoušet mamce, po 10 minutách říkala, že ji bolí hlava.

@DarkRichellieu
Myslím, že ovladač+myš+headset není v ničem lepší, než plochá obrazovka. Jak jsem psal výše, ve VR se mi líbí, že můžu používat ruce.
Odpovědět0  0
Tak já teda nevím, mě se zvedal žaludek z toho neustálého přeskakování, vždyt to je pičovina, a kde je páčidlo?

A vubec systém kdy furt musí něco hledat aby mohla střílet, všude rozázené zásobníky do zbraní a lékarničky. Co to je za kravinu? Supermoderní výtah v polorozbořeném domě? Proč a na co? jediný čím se odlišuje od obyčejných vytáhů je futuristické provedení konzole opět s tlačítkama, nahoru a dolů, no to je teda scifi. Domnívám se že to celé není vymyšlené, stačílo aby ses pohyboval jedním prstem. Tohle je na celou sestavu jak chození tak i rukavice abys ovládal ruce ve hře, držet nějaký joysticky místo ruk v reálu a ovládat tím ruce je prostě kravina, budeš chtít něco pustit a pustíš joystick.

Prostě celej boj se deklasuje na boj člověka s VR a né s protivníky ve hře, ti budou muset bít blbí, slepí a hluší aby to vůbec bylo zábavné. Tímhle to posrali na plné čáře, jak Blizzardi s Diablem na mobily.
Odpovědět2  3
Jo a ještě si neodpustím, s touhle kravinou se programujou, ale aby naprogramovali nějaký fungující anticheat do CSGO, to né.
Proč furt hraju s polákama, turkama a rusákama? Proč mě server deklasuje jako východní odpad? Za dva roky co hraju CSGO jsem nehrál s němcama, rakušáakama, francouzama ani španělama, mě nevykládejte že ti csgo nehrtajou, ve starí jednašestce, když se dostanete na německej server tak to tam lítá jako prase a cheateří letí okamžitě. Tam si ani nešrknete a csgo při kompetetivním zápasu vždycky bude vždy minimálně jeden cheater.

Obrovskej potenciál, s pomalovanejma zbraněma to je super, ale hratelnost jde do záchoda. Chtělo by to nějakou novou pořádnou konkurenci, aby valve dostalo přes držku, epic na to nejspíš nestačí.
Odpovědět1  1
Cubicap (2) | 3.3.202018:22
Sorry, ale třeba Index Controller máš napevno připásanej k dlani, takže pouštění je součást používání. Vive Wands jsou na těžší, ale taky jsem to zkoušel. Combat v Boneworks je naprosto nesrovnatelnej s plochou obrazovkou.

CS:GO... mají dedikovaný servery pro Z Evropu a V Evropu, ano, Z státy nás vidí jako V Evropu a proto hrajeme obvykle na V serverech. Jinak, komunitní servery? Klidně můžeš hrát tam a casto s lepším anticheatem.
Odpovědět1  0
FousatejDrak (18) | 4.3.20208:51
"Supermoderní výtah v polorozbořeném domě?­":
Combine

"budeš chtít něco pustit a pustíš joystick­":
https:­/­/www.theverge.com­/2018­/6­/22­/17494332­/valve­-knuckles­-ev2­-steamvr­-controller­-development­-kit­-shipments­-portal­-moondust­-demo

"Za dva roky co hraju CSGO jsem nehrál s němcama, rakušáakama, francouzama ani španělama­":
Seš v eastern bloku puso.. vyhledej si německý servery jako v 1.6 :­)
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1234) | 3.3.202017:09
Uměl bych si představit, kdyby zůstala klávesnice a myš a na hlavě jsem měl brýle. Myší bych ovládal zbraň, klávesnicí bych ovládal pohyb a hlavu bych používal k rozhlížení se kolem. O VR jsem ještě neprojevil žádný zájem a nevypadá to že by se na tom mělo mělo změnit ani s Half­-Life: Alyx
Odpovědět1  0
haluzzzzak (4) | 4.3.20200:13
Já tak hraji Fallout 4 a další hry s pimax a VorpX. Je to paráda, lepší jak nějaké ­"pošahané­" ovládače v ruce. Jediné na co si třeba zvyknout je ovládaní klávesnice poslepu ­(poslouží vroubkovaná tlačítka­) a to ze sedíte a postava se hýbe.
Odpovědět1  0
Tomcat2 (645) | 3.3.202015:50
Mě by zajímalo, kolik lidí to bude reálně hrát...resp. kolik lidí má vůbec VR na takové úrovni, aby se jim z toho nezvedal kufr...
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 3.3.202014:29
Zatím vidím VR náaledovně:
A­) nutno koupit počítač drahý jak prase, plus ne levnou helmu.
B­) šance ­(při dlouhodobém používání spíš jistota­) si rozbít hubu.
C­) šance zašláponout psa, kočku, dítě..
D­) šance něco rozbít.
E­) a jako bonus zvedající se žaludek.
Vynechal jsem něco podstatného? Vidíte někdo důvod si to kupovat? :­)
Odpovědět2  7
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.