Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tříjádrové Phenomy? Prostá technika ke zvýšení výtěžnosti, říká Intel

10.10.2007, Jan Vítek, aktualita
Tříjádrové Phenomy? Prostá technika ke zvýšení výtěžnosti, říká Intel
Zástupce firmy Intel, Justin Rattner (chief technology officer), se v interview pro Wired vyjádřil k tříjádrovým procesorům AMD Phenom, které mají přijít na trh na začátku příštího roku. Říká, že tyto procesory nevznikly z ničeho jiného...
Zástupce firmy Intel, Justin Rattner (chief technology officer), se v interview pro Wired vyjádřil k tříjádrovým procesorům AMD Phenom, které mají přijít na trh na začátku příštího roku. Říká, že tyto procesory nevznikly z ničeho jiného než ze snahy zvýšit počet pracujících procesorů založených na nové architektuře, kde jsou čtyři jádra integrována na jednom čipu. Věří, že nemá téměř smysl tvořit tříjádrové procesory a jediné, čeho chce AMD docílit, je zvýšit výtěžnost.



"Je to technika ke zvýšení výtěžnosti. IBM a Sony s jejich Cell procesorem - mají na něm osm jader a jak říkají, sedm je počet, kterého chceme dosáhnout a jedno z nich je navíc, nebo mrtvé. Nemůžu si být jistý, jestli tam opravdu jeden nefunguje. Je to jako u dnešních paměťových čipů. Jsou na nich tisíce záložních paměťových bitů, které slouží pouze k zajištění dostatečné výtěžnosti při výrobě," řekl Justin Rattner. Pro Intel je však snazší tvořit čtyřjádrové procesory, protože je v podstatě vyrábí jako dvoujádrové a ty spojuje dohromady. AMD to má z ekonomického hlediska těžší. "Takže ano, AMD má čtyřjádrový produkt. Jsem si jistý, že když koukli na ztráty při výrobě, řekli si, že mohou vytvořit tříjádrovou verzi, když jedno jádro bude nefunkční, nebo pomalé," dodal Rattner.

Avšak pan Rattner nejdříve uznal, že využívání nestoprocentních výrobků je v průmyslu běžné a poté i nepřímo řekl, že tříjádrové procesory mají smysl: "Co se týče software, pak je zde software pro jedno jádro a software využívající více jader. Není to jako bychom měli problémy s využitím třech jader a ne se čtyřmi jádry."

Nakonec ještě na otázku, jak se dívá na situaci kolem Intelu, jenž dle AMD má přiznat, že kopíruje architekturu procesorů s int. paměťovým řadičem, Direct Connect a HyperTransport svým QuickPath, řekl: "Věřili jsme, že dokážeme dosáhnout požadovaných výkonnostních úrovní bez integrovaného paměťového řadiče, jenž by přidal procesorům na ceně. Řekli jsme, že až se dostaneme do bodu, kdy bude taková věc vyžadována pro dosažení nezbytného výkonu, pak paměťový řadič integrujeme." Dále řekl, že s point-to-point architekturou je to to samé. Intel byl schopný dodat čtyřjádrové procesory na trh rok před AMD právě díky FSB a věří, že kdyby AMD mohlo učinit, to samé, tak to také učiní.

Zdroj: Wired, X-bit labs