Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojský kůň slibuje zveřejnění lokace lidí s COVID-19, krade však data kreditek

26.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Trojský kůň slibuje zveřejnění lokace lidí s COVID-19, krade však data kreditek
Situaci kolem koronavirové epidemie se snaží zneužívat mnoho nejrůznějších záškodníků. Mezi nimi jsou i autoři trojského koně Ginp, kteří slibují odhalení lokace lidí nakažených koronavirem. Místo toho jen ukradnou data platebních karet.
Na koronavirové epidemii se snaží zbohatnout spousta lidí. Strachu z lidí s koronavirem SARS-CoV-2 a nemocí COVID-19 se snaží zneužívat autoři trojského koně Ginp, kterého objevili v laboratořích Kaspersky. Pokud dojde k infekci Androidu tímto trojským koněm (např. instalací aplikace mimo Google Play), zobrazí se na displeji telefonu informace o tom, že byl ve vaší blízkosti nalezen určitý počet infikovaných lidí. Aplikace Coronavirus Finder pak za 0,75 EUR nabídne odhalení pozice těchto lidí.
 
Coronavirus Finder
 
Po zaplacení se však nic nestane, polohy nakažených se nepřekvapivě neukážou, dokonce se nestáhne ani tato malá suma. Hackeři však získají data o platebních kartách, které mohou dále zneužívat. S největší pravděpodobností nevyužijí možnosti stáhnout peníze přímo z karty, ale prodají tato data dalším lidem, kteří tyto údaje zneužijí místo nich, čímž sníží riziko vlastního odhalení, a přesto vydělají. Aplikace je zatím aktivní především ve Španělsku, ale to nevylučuje, že se neobjeví další mutace i pro jiné země, kde je COVID-19 výrazně rozšířen. Strachu z koronaviru se snaží zneužívat i mnoho jiných lidí včetně několika pokusů i u nás. V ČR to jsou často podvodné e-shopy s rouškami.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.