Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Situaci kolem koronavirové epidemie se snaží zneužívat mnoho nejrůznějších záškodníků. Mezi nimi jsou i autoři trojského koně Ginp, kteří slibují odhalení lokace lidí nakažených koronavirem. Místo toho jen ukradnou data platebních karet.
Jardadoma (1548) | 26.3.202016:50
Kdyby to nebyl podvod, jak by to fungovalo? Jak by to ty lidi vyhledávalo?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4989) | 26.3.202017:11
Jak by to fungovalo? Nefungovalo. To je právě na tom ta potíž, to ani pořádně udělat nejde. Zpětně lze např. zjistit, kde se identifikovaný nakažený pohyboval ­(to dělají např. Mapy.cz­), ale mobil těžko může vědět, že je jeho majitel aktuálně nakažen, a i kdyby to zázrakem věděl, tak propagovat jeho polohu do jiných systémů je problém ochrany soukromí a v dnešní době navíc GDPR průšvih jak blázen. A pokud je už někdo identifikovaný jako nakažený, tak se nebude jen tak promenádovat po ulicích. Tohle naráží na tolik problémů ve všemožných oblastech, že se něco takového nedá provést. Podvod jak vyšitý už i z toho pohledu, že se to takto ani nedá udělat.

Ostatně Mapy.cz, které legálně snaží dělat trochu podobnou věc, v rámci technických a legislativních možností mohou jen říci, že se uživatel pohyboval ve stejné oblasti, kde jim některý z identifikovaných nahlášených řekl, že se pohyboval. Uživateli se tak dozví jen to, že došlo k nějakému překryvu po určitou dobu. Nic víc.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 27.3.202012:36
Však také na podobné ­"důležité předpisy­" naše ­"západní­" civlilizace dojede. Stačí ­(stačilo, dneska je to obohaceno o šílenství kolem COVID­) jít k doktorovi. Všimněte si, kolik času stráví péčí o pacienta a kolik administrativou.. A k tomu politická korektnost. Učitel řekne dětem smutnou pravdu, že existují jen dvě pohlaví a je vyhozen a perzekuován. A šéfíci řeší křivost banánu, úspornost žárovek a zmíněných 50 dalších pohlaví, místo reálných problémů států..
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4989) | 27.3.202013:31
S tou přehnanou korektností ve všech oblastech souhlasím, ta se přehání naprosto neskutečně a nesmyslně. Nicméně je pravdou, že ona ochrana soukromí lidí s potvrzením na koronavir není úplně bezúčelná ­(už byly zaznamenány případy nenávistných útoků na takové lidi­). Pokud jde o křivost banánů, tam jsem slyšel, že mělo jít o opatření ekonomického charakteru. Různé oblasti produkují banány s různými vlastnostmi a tímto se měl údajně zajistit dovoz jen z těch oblastí, které jsou pro EU ekonomicky výhodné ­(z oblastí, ze kterých bude dovoz pro EU státy a firmy nějakým způsobem přínosnější a nevydělával na tom někdo mimo EU­). Něco na způsob účelově vytvořených státních zakázek ušitých na míru jedné firmě. Mnohdy může jít jen o hodně zvláštně zamaskovanou ochranu vlastního hospodářství. Zda to považuješ za řešení reálného problému nebo ne...
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.