Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.5.2008, Jan Vítek, aktualita
Zakladatel firmy Atari, která vyvíjí počítačové hry, pan Nolah K. Bushnell se rozmluvil na téma TPM technologie, která byla vyvinuta původně především pro účely ochrany dat pomocí šifrování. Ta má prý herním firmám pomoci vyhrát válku proti...
housenka | 29.5.20089:38
Je to tržní hospodářství, jako ve všem. Když je ­(z pohledu výrobce­) nízká poptávka, musí s cenou dolů, jinak budou nízký zisky. Když bude poptávka vysoká, můžou ceny nahoru. Poptávka je sice o něco snížena tím, že je možnost si dané tituly stáhnout nelegálně, ale je značně naivní si myslet, že pokud vyvinu skutečně tak účinnou ochranu, že ji nebude možný překonat, že si to všichni, kdo to teď stahují, potom koupí za takové ceny, za jaké je to v současné době nabízeno. Osobně bych odhadnul, že pokud by to skutečně nešlo ­"ukrást­", si tu hru ­(za zaváděcí ceny­) nakoupí maximálně tak 10% těch, kteří by si ji stáhli ­(a to ještě považuji za poměrně optimistický odhad­), ti ostatní si to prostě nekoupí a hrát to nebudou, protože na to nebudou mít peníze. To hjsou ti, kteří např. nějakou hru ­(nebo film­) v současnosti hrají jenom díky tomu, že ji lze stáhnout, jinak by ji prostě a jednoduše nehráli. Takže ano, tržby a zisky se tím firmám mohou zvýšit, ale IMHO jenom mírně ­(a IMHO dokonce mohou klesnout, neboť na vytvoření ochran musí vynaložit určité výdaje, které se pak samozřejmě pokusí promítnout do ceny, tím pádem cena vzroste a prodá se toho opět míň­). A zrovna u her a filmů jsou IMHO náklady na vytváření legálních kopií bez ochran relativně nízký, takže si myslím, že by nebyl takovej problém prodávat za řádově nižší cenu a vydělat tak celkově víc ­(viz např. filmy za 49 Kč k blesku apod. ­- to už se fakt nevyplatí stahovat a ­"pirátit­", a člověk pak překousne i nějakou reklamu, která může pomoct snížit náklady ­- přičemž nepřeskočitelnou reklamu často obsahují i drahá DVD­).
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Co se třeba stane, pokud si budu chtít zakoupit takový titul a nebudu mít na desce ten šifrovací modul? Tak si ho prostě koupit ani nemůžu, i kdybych krásně chtěl. Stejně jako když nechci mít na PC bordel jménem StarForce, tak si jednoduše hru obsahující tuto ochranu nekoupím. A pokud to nepůjde stáhnout, tak jí prostě hrát nebudu, a když to stáhnout půjde a budu jí tolik chtít hrát, tak si jí jednoduše stáhnu. Ani v jednom případě na tom výrobce nevydělá ani floka. Mohl by vydělat jedině v případě, že tam ta ochrana vůbec nebude a cena bude pro mě přijatelná.
Odpovědět0  0
Puff (65) | 31.5.20082:22
Nádherný názor, můžu přidat krásnou vlastní zkušenost: dříve jsem hry hrával celkem hodně, takže kromě nějaké té z časopisu apod. jsem si je samozřejmě i stahoval. Především ale proto, že mě téměř nikdy nebavila žádná hra až do konce a za ty dvě tři hodiny, co jsem u ní strávil, se mi 1200Kč opravdu dávat nechtělo. V podstatě by mi stačila i demoverze, jenomže výrobci dema nepochopitelně vydávají příšerně zabugovaná a nedotažená a to pak hráče od koupě spíš odradí. V podstatě jediné hry, které jsem si koupil, byly multiplayerové věci typu Counter­-strike, nebo Warcraft, které se bez originálního CD­-klíče prostě pohodlně hrát nedají.
Nedávno se mi po testovacím víkendu velice zalíbilo Team Fortress 2 ­(testovací free­-víkend Valve pořádalo asi už pro všechny multiplayerové hry na Source enginu, je to mnohem lepší než nějaké demo­), tak jsem hned uvažoval o jeho koupi ­- za asi 400Kč velice lákavé. Jenomže TF2 se dá pořídít i jako součást výhodných packů, například nejzajímavější a nejprodávanější Orange Box, který jsem si také koupil obsahuje kromě zmíněného TF2 ještě hru Portal a Half­-life 2 i s Episodou 1 a 2. Celkem 5 her za 40$, tedy s daní asi 800Kč. Prostě nádhera, neváhal jsem ani vteřinu, další kopii si koupil i kamarád, samotný TF2 také bratr.
A to je přesně ono, například velmi úspěšná a populární hříčka Audiosurf se dá pořídit za 10 dolarů, tedy necelé dvě stovky = jeden večer v hospodě. Když jsem před nějakou dobou přemýšlel o jiné nezávislé věci Weird Worlds, stála tuším 20 dolarů, což bylo tehdy s daní přes 600Kč a to už mě od koupě odradilo a 50MB hru jsem si během pár minut raději stáhl.
Odpovědět0  0
NRX | 28.5.200812:55
Vojna s pirátstvom sa dá vyhrať jednoducho. Stačí keď budú robiť také akcie, keď sa dali kúpiť hry za 400,­- ako napr:
Enemy Territory: Quake Wars
Unreal Tournament III
Gears of War

Potom nebude treba žiadne nezmyselné ochrany ...
Odpovědět0  0
Tomcat2 (646) | 28.5.200812:28
no a pak to nekdo crackne a po spusteni se proces overeni pravosti proste preskoci a bude to vsechno zbytecny...
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 28.5.200812:13
stejne se to prolomi a pak zmizi tato ochrana SW tam kam zmizely seriova cislo procesoru ... :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.