Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržní podíl prohlížeče Microsoft Edge roste, už se blíží ke 14 %

19.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Tržní podíl prohlížeče Microsoft Edge roste, už se blíží ke 14 %

V oblasti internetových prohlížečů probíhají změny sice pomalu, ale dějí se. V poslední době se patrně i díky Bing AI zvyšuje tržní podíl prohlížeče Microsoft Edge, který se přibližuje už ke 14 %.

Který prohlížeč používáte?
V anketě lze hlasovat do 17.9.2024. Počet hlasujících: 26
Google Chrome15 %
Microsoft Edge15 %
Safari4 %
Mozilla Firefox58 %
Opera0 %
jiný8 %
Google Chrome je nejpoužívanějším desktopovým prohlížečem, přičemž má dlouhodobě zhruba 2/3 podíl. Změny se ale dějí na zbývajících pozicích, kde v posledních měsících můžeme pozorovat postupný nárůst prohlížeče Microsoft Edge. U něj je pravděpodobné, že k nárůstu došlo v souvislosti s Bingem a jeho umělou inteligencí (původně Bing AI, nyní Copilot). Ta sice nyní funguje i v rámci Bingu spuštěného v jiných prohlížečích, ale může to mít souvislost. Data za červenec totiž v meziročních srovnáních ukazují pro Edge nárůst z 10,76 % na 13,75 %, což není zrovna málo.
 
První Google Chrome si polepšil jen mírně z 63,33 % na 64,72 %. Safari se propadlo na třetí pozici ze 13,13 % na 9,1 % (velký propad zažil v prosinci 2023, kdy naopak došlo k výraznému skoku nahoru u Chromu) a Firefox si už nějakou dobu drží čtvrté místo. Dokonce poslední dobou mírně vzrostl z 5,96 % na 6,64 %, nicméně dobu své největší slávy má tento prohlížeč už nejspíše za sebou. Pokud jde o prohlížeč Opera, ten se z loňských 4,48 % dostal na nynějších 2,46 %, což je docela citelný propad.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.