Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržní podíly na poli grafických čipů v Q2/06: nVidia a Intel posilují

2.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Tržní podíly na poli grafických čipů v Q2/06: nVidia a Intel posilují
Určitě vás bude zajímat jak si stojí jednotlivé společnosti vyrábějící grafické čipy. Nahlédnout do přesnějších čísel nám umožní zpráva firmy Jon Peddie Research. Podle ní společnosti Intel a nVidia trochu získaly, zatímco ATi a VIA ztratily....
Určitě vás bude zajímat jak si stojí jednotlivé společnosti vyrábějící grafické čipy. Nahlédnout do přesnějších čísel nám umožní zpráva firmy Jon Peddie Research. Podle ní společnosti Intel a nVidia trochu získaly, zatímco ATi a VIA ztratily.



Celkem bylo prodáno 71,4 milionů grafických čipů. To je o 4,6% méně než v předchozím čtvrtletí (Q1/06), ale o 16,6% více než ve za předchozí rok. Intel si stále udržuje vedení díky svým integrovaným řešením, ATi ztratila 1,1%, nVidia naopak získala 1,3% trhu, takže oba rivalové se sobě trochu přiblížili, nicméně ATi má stále ještě slušný náskok.

Desktopový trh zaznamenal prodej 51,7 milionů grafických čipů. Přestože je to propad o 7,0% oproti minulému čtvrtletí, meziroční nárůst činí 11,6%. Z celkového množství 51,7 milionů čipů bylo 62,1% integrovaných, tedy 32,1 milionů čipů. Zbytek, 31,9% (19,6 milionů čipů) tvořily klasické grafické karty. Integrovaná řešení spadla za toto čtvrtletí o 7,1%, meziročně však vzrostl prodej o 14,7%. U grafických karet byl čtvrtletní propad 6,8%, meziroční nárůst 7,0%.

Na desktopovém trhu má Intel 34,8% tržní zastoupení, ATi 26,3% a nVidia 23,9%. Pokud budeme mluvit pouze o samotných grafických kartách, pak zde vyhrává nVidia s 51,5%, ATi zaujímá 47,9%.

Mobilní trh pak představoval 19,6 milionů grafických čipů. Zde mezičtvrtletně vzrostly dodávky o 2,2%, o 31,9% meziročně. Integrované mobilní grafické čipy jako jediná kategorie zaznamenala mezičtvrtletní vzrůst a podílí se tak na zvýšení počtu mobilních čipů. Tvořily 75,0% mobilních čipů, to je 14,7 milionů kusů. Za čtvrtletí to bylo navýšení o 4,2%, za rok dokonce o 47,1%. Mobilní grafické karty pak zaznamenaly 3,5% propad a pouze 0,8% navýšení za rok.

Mobilnímu trhu vládne společnost Intel. Ta má 54,9% zastoupení, velmi dobře je na tom také ATi s 31,0% podílem. nVidia se se svými 10,9% moc chlubit nemůže. Hřát u srdce ji může alespoň výrazný vzrůst podílu na trhu mobilních grafických karet, kde zastoupení vzrostlo z 25,0% na 36,7% za poslední čtvrtletí. U ATi naopak spadlo z 74,6% na 63,1%.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.jonpeddie.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.