Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Tržní podíly prodejců PDA za rok 2003 a Top 10 nejprodávanějších handheldů v USA

8.4.2004, Petr Hájek, článek
Tržní podíly prodejců PDA za rok 2003 a Top 10 nejprodávanějších handheldů v USA
V dnešním přehledu se podíváme, jak si prodejci handheldů vedli za minulý rok a jak velký kus tržního koláče se jim tím pádem podařilo získat. V přehledu nebude chybět ani seznam 10 nejpopulárnějších PDA přístrojů v USA za poslední kvartál minulého roku. Pro začátek můžeme prozradit, že na obou pozicích si stále velmi dobře vede palmOne...
I za rok 2003 si nejlépe vedl Palm, dnešní palmOne, a z koláče prodejů PDA minulého roku si ukousl díl největší, 40 % je stále úctyhodný výsledek a obsahuje v sobě i solidní náskok před konkurenty. Na druhé příčce se umístila firma HP s 22 % (jistě také díky své široké nabídce PDA) a na třetí pozici se objevuje Sony se 14 %. Celosvětové prodeje PDA ostaních značek jsou patrné z grafu vpravo.

Pokud bychom mluvili pouze o (pro průměrného našince patrně nepříliš zajímavém) americkém trhu, tak i zde je s 57 % za rok 2003 palmOne vítězem.

A pro zajímavost ještě v tabulce (Pocket PC zvýrazněna modře) a grafu níže pohled na prodeje konkrétních modelů v USA. palmOne s Tungstenem E trefil do černého - HiRes displej v barvě za solidní peníz je přesně to, co lidé zvažující nákup Palm OS střední třídy chtějí, prodeje téměř 3x vyšší, než u palmOne Zire 71, svědčí jasně o tom, že vestavěný digitální fotoaparát mizerné kvality není pro uživatele tím největším lákadlem. Zajímavá je i pozice HP iPAQu H2210 na předposledním místě, což jasně naznačuje, že lidé stále dají přednost solidně vybavené střední třídě před předraženým highendem.


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
palmOne Tungsten E 19 %
Sony Clié PEG-SJ22 13 %
palmOne Zire 21 10 %
palmOne Zire 71 7 %
HP iPAQ H19406 %
palmOne Zire 6 %
Sony Clié PEG-TJ25 6 %
palmOne Tungsten T3 4 %
HP iPAQ H22104 %
palmOne Zire 21 Limited Ed Bundle 3 %
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi