Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC nasadilo vysoké tempo stavby v Arizoně, pracuje tam 24 jeřábů

16.6.2022, Jan Vítek, aktualita
TSMC nasadilo vysoké tempo stavby v Arizoně, pracuje tam 24 jeřábů
Společnost TSMC teprve na jaře začala opravdu stavět svou moderní továrnu v americké Arizoně a my se můžeme krátce mrknout na to, jak toto staveniště vypadá nyní. Napočítat tam lze celkem 24 jeřábů. 
Nová továrna firmy TSMC v Arizoně u Phoenixu, která by měla vyrábět čipy pomocí 5nm technologie, přijde na 10 až 12 miliard dolarů. Za takovéto peníze už lze najmout pár jeřábů, které dokáží s pracemi velice rychle pohnout. 
 
 
TSMC začalo oficiálně stavět už před rokem, ale to probíhaly jen přípravné práce a ještě letos na začátku března na zelené louce (v arizonském stylu), nebylo v podstatě nic, jak ukazuje vrchní snímek od Matta Schradera.
 
 
Nyní už je stavba v plném proudu a vedle dálnice se to jen hemží jeřáby a rostou skelety továrních budov. Továrna má přitom být zprovozněna až na začátku roku 2024, čili za necelé dva roky, ovšem podstatnou část této doby spolkne instalace výrobních zařízení a jejich zprovoznění, čili holá budova by mohla být dokončena ještě letos. 
 
 
Pro TSMC půjde o Fab 21, která zabere alespoň 1100 akrů půdy a bude mít měsíční výstup (WSPM) v desítkách tisíc waferů na zmíněné 5nm technologii. Zpočátku by to mělo být alespoň 20 tisíc waferů a mezi použité procesy můžeme počítat konkrétně N5, výkonnější N5P a také N4, který patří do stejné generace. Uvidíme, zda bude Fab 21 vyrábět i pro AMD či NVIDII, respektive zda se to vůbec stihne.
 
 
Zájem by mohlo mít spíše AMD, neboť NVIDIA by měla v roce 2024 už představit další generaci na (snad) novějším procesu než je 4N přichystaný pro její Hopper a Ada. V USA ale bude pochopitelně existovat mnohem více zájemců (krom samotné americké vlády a armády), stačí se podívat na nový seznam největších fabless firem, kde v první pětici figurují čtyři americké firmy, jejichž tržby tvoří tři čtvrtiny celkových tržeb firem v dané tabulce deseti největších výrobců.