Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC navyšuje výrobu 7nm čipů a dokončilo infrastrukturu pro 5nm technologii

8.4.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC navyšuje výrobu 7nm čipů a dokončilo infrastrukturu pro 5nm technologii
Společnost TSMC je na dobré cestě k tomu, aby v příštím roce spustilo výrobu pomocí 5nm procesu. Vedle toho tu máme i potvrzení zprávy z minulého týdne, že 7nm linky budou v TSMC brzy mnohem vytíženější, a to i díky AMD.
Společnost TSMC by měla někdy v této době spouštět výrobu čipů pomocí druhé generace 7nm technologie, která už využije EUV (Extreme Ultra Violet) záření. Od 5nm procesu se očekává, že ten už EUV využije také, a to navíc i na složitějších vrstvách stavěných čipů a dle nejnovějších zpráv je tento proces stále na cestě k tomu, aby se uplatnil už v příštím roce. 
 
 
Dle TSMC přitom půjde o zásadní technologii, která oproti dnešní 7nm nabídne až 1,8násobnou hustotu tranzistorů na stejné ploše a také o 15 % vyšší takty. Zatím ale na to ukazují jen zkušebně vyrobené čipy ARM Cortex-A72 a paměti SRAM. Pokud jde o větší a složitější čipy jako moderní x86 CPU nebo GPU, teprve uvidíme, co bude možné. Chystaný 5nm proces by přitom pro výrobu takových čipů rozhodně měl posloužit, protože s jeho pomocí mají být tvořeny produkty pro mobilní trh, sítě i HPC. 
 
Zkušební výroba 5nm procesem tak už probíhá, ale nyní je aktuální ten 7nm, který by mohl v polovině tohoto roku na trhu firem AMD, Intel a NVIDIA řádně zamíchat kartami. TSMC nyní samo uvádí, že tento proces bude od třetího letošního kvartálu plně využit, takže linky pojedou na maximální výkon. Na tom se vedle AMD podepíšou také firmy Qualcomm, MediaTek a čipy pro své příští telefony iPhone bude potřebovat také firma Apple, která zabere podstatnou část kapacit. 
 
Kvůli tomu už se začalo mluvit o očekávaných potíží firmy AMD s nedostatečnou kapacitou. Loni se přitom spekulovalo o tom, že 7nm linky firmy TSMC letos nebudou plně vytíženy, a to právě kvůli chabé poptávce po iPhonech. To ovšem aktuálně v podstatě platí, ale v druhé polovině už může nastat jiná situace.
 
Je třeba se ale připravit na možnost, že 7nm linky TSMC budou opravdu velice vytíženy a že to přinese nedostatek produktů AMD na trhu. To ostatně chystá do světa vypustit 7nm procesory i GPU a v obou případech by to mohly být hity. My jsme navíc mohli nyní v zimě sledovat, jak velice slabá byla zpočátku nabídka karet Radeon VII, které v řadě prvních týdnů prostě nebyly dostupné, ačkoliv se nás AMD opět snažilo předem chlácholit. Dnes už víceméně dostupné jsou, ale jestli z toho máme získat poučení, pak to nám radí nespoléhat se na sliby a netěšit s na to, že hned po uvedení nových produktů na trh budeme moci vyrazit na nákup. Ale to zdaleka neplatí jen pro AMD.