Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC příští týden spustí testovací provoz 2nm výroby čipů

11.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
TSMC příští týden spustí testovací provoz 2nm výroby čipů
Tchajwanská společnost TSMC plánuje další vylepšení svých výrobních procesů. Tím dalším je 2nm výroba, jejíž testovací provoz bude zahájen o několik měsíců dříve, než bylo původně plánováno. Stát se tak má příští týden.
Nejpokročilejším výrobním procesem pro polovodiče je prozatím 3nm výroba. Zatímco TSMC má 3nm FinFET, Samsung už nasadil pro 3nm proces technologii GAA (Gate-All-Around), neboli GAAFET. TSMC chce nasadit technologii GAA poprvé až u 2nm procesu. Dosud se předpokládalo, že testovací provoz bude zahájen letos na podzim (okolo října, příp. i později), nicméně vše nasvědčuje tomu, že se tak stane mnohem dříve. Provoz má totiž být zahájen už někdy v průběhu příštího týdne, tedy o čtvrt roku dříve, než se čekalo. Stát se tak má v Pao-šanu na severozápadě Tchaj-wanu, kde bylo potřebné vybavení instalováno v průběhu jara.
 
Předpokládá se, že prvními produkty, které budou vyráběny tímto procesem, budou procesory Apple A19 do iPhonů 17, ty se očekávají v září příštího roku. Je pravděpodobné, že zahájení výroby bude mít Apple opětovně vyhrazené celé pro sebe a že další výrobci budou mít přístup k 2nm procesu tradičně až o něco později. 2nm proces se očekává také u mobilních procesorů Apple M5 pro MacBooky a další počítače řady Mac. TSMC doufá, že brzkým startem testování se povede proces lépe odladit, aby dosahoval vysoké výtěžnosti v době, kdy bude potřeba k velkosériové výrobě procesorů.
 
Zdroj: gizmochina.com, wccftech.com, obrázek (autor: Briáxis F. Mendes (孟必思), CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.