Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC zdraží 2nm wafery o 25 % proti 3nm procesu, Apple ale dostane slevu

28.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
TSMC zdraží 2nm wafery o 25 % proti 3nm procesu, Apple ale dostane slevu
Cena waferů se postupně zvyšuje a připravovaná 2nm výroba u TSMC by měla na wafer vyjít o čtvrtinu dráž než právě se rozbíhající 3nm proces. Plnou cenu ale nebude platit Apple, který má opět dostat slevu.
Vysoké ceny waferů a dlouhodobé výsadní postavení společnosti Apple způsobují, že ten je většinou jediným nebo jedním z mála, kdo využívá nejmodernější výrobní procesy u společnosti TSMC. Nejinak by tomu mělo být u nového procesu N3B, který by měl být použit pro procesory Apple A17 Bionic. Ten brzy najdeme v telefonech iPhone 15 Pro (a Pro Max), které by se měly představit v září letošního roku. Jeden takový wafer by měl vyjít na 20.000 USD, takže není divu, že se to mnoha dalším výrobcům nechce platit a raději zůstávají u různých starších variant jako např. N4P, který by měl využívat Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Nicméně i Apple chce ušetřit a hovoří se o tom, že plánuje později přejít na proces N3E, který není tak pokročilý, ale je levnější. Je tak možné, že první várka iPhonů 15 Pro bude mít trochu jiné procesory než ty z příštího roku.
 
TSMC Apple
ilustrační foto, autor: Briáxis F. Mendes (孟必思), CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons (logo Applu)
 
Tímto se ale dostáváme k 2nm procesu. Jak jsme zmiňovali nedávno, o tento proces měl vyslovit zájem opět Apple, ale také společnost Nvidia, která by spolu s ním měla mýt mezi prvními výrobci, kteří na něj přejdou. I když první čipy by měly spatřit světlo světa patrně počátkem příštího roku, velkosériová výroba se plánuje spíše až na polovinu roku 2025. Měl by to být první proces u TSMC, který využije technologii GAA, kterou konkurenční Samsung zavedl už u svého 3nm procesu. V případě Applu se počítá s tím, že bude použit pro procesor Apple A19 Bionic (bude-li se tak jmenovat) v telefonu iPhone 17 Pro.
 
Zajímavou informací je ale to, že cena waferu by se měla zvýšit o čtvrtinu na hodně vysokých 25.000 USD, což zájem ostatních společností opět bude o něco více limitovat. Vyšší hustota tranzistorů sice teoreticky znamená menší čipy, a tedy více čipů na wafer (tedy i nižší cenu na kus), jenže ty mají obvykle s každou další generací větší počet tranzistorů, takže k nějakému zásadnímu zmenšování čipů spíše nedochází, pokud vůbec. Cena jednotlivých čipů na kus tak spíše roste. Hovoří se o tom, že Apple zde opět dostane nemalou slevu, takže ten asi 25 tisíc USD platit nebude, jenže slevu by měl mít i na 3nm procesu, takže se ho ono 25% navýšení ceny v podstatě také dotkne.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.