Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Turecko zablokovalo Instagram, patrně jako odvetu za ban kondolencí veliteli Hamásu

2.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Turecko zablokovalo Instagram, patrně jako odvetu za ban kondolencí veliteli Hamásu
Máme tu další ban sociálních sítí. Tentokrát to odnesl Instagram v Turecku, kde byl bez bližšího vysvětlení zabanován. Důvody se ale nabízí a s velkou pravděpodobností budou mít souvislost s vůdcem organizace Hamás.
Boje na poli IT mezi různými zeměmi nejsou ničím neobvyklým. Třeba v Číně se službami od Googlu a mnoha dalších společností moc nepochodíte. Nyní vznikl další problém, a to konkrétně v Turecku vůči sociální síti Instagram. Ta byla dnes zablokována místním úřadem pro informační technologie a komunikace, toto opatření má označení 490.05.01.2024.-608983. a nikdo neví, jak dlouho bude vlastně trvat (tedy zda půjde o opatření dočasné nebo trvalé). Co přesně stojí za blokací, nebylo sice úřady oficiálně oznámeno, ale skutečný důvod se dost nabízí.
 
Platforma Instagram totiž začala blokovat kondolence v souvislosti se zabitím vůdce organizace Hamás. Ismáíl Haníja byl zabit 31. července 2024 v Teheránu a blokaci příspěvků vyjadřující soustrast bývalému veliteli kritizoval turecký šéf komunikací Fahrettin Altun jako čistou cenzuru ze strany Instagramu. Také kritizoval to, že Instagram k banu těchto kondolencí necitoval žádné porušení jeho pravidel a nevysvětlil, proč vlastně k banu došlo, což v podstatě turecká strana zopakovala nevysvětleným banem Instagramu.
 
Zdroj: timesofisrael.com, euronews.com, reuters.com, obrázek (Yuri Samoilov, CC BY 2.0, přes Flickr)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.