Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tvůrci filmu Blade Runner 2049 žalují Muska, využil AI snímky inspirované filmem

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Tvůrci filmu Blade Runner 2049 žalují Muska, využil AI snímky inspirované filmem
Elon Musk se netají zájmem o sci-fi, ať už ve filmové, knižní nebo herní podobě. Jeho produkty a prezentace jsou tím často inspirované. Naštval tak tvůrce filmů Já, Robot i Blade Runner 2049. Ti na něj dokonce podali žalobu.
Elon Musk má na obzoru další soudní tahanice. Ty se týkají jeho poslední akce We, Robot, na které představil robotaxi CyberCab, minibus Robovan i pokroky ve vývoji robotů Optimus, i když se u nich ukázalo, že v rámci prezentace je ovládali lidé. Musk je velkým fanouškem sci-fi (a to jak knih, tak i počítačových her a filmů), což je na jeho prezentacích a produktech vidět. Tvůrcům těchto děl se to ale pochopitelně moc nelíbí. Např. Cybertruck měl být inspirován vozy z filmu Blade Runner 2049. Samotná prezentace We, Robot svým názvem jasně odkazuje na dílo Já, Robot od Isaaca Asimova a stejnojmenný film s Willem Smithem v hlavní roli. Nebyl to ale jen název, on i ten Robovan designem dost připomíná vzhled robotických automobilů z tohoto filmu, na což už mnozí poukazovali.
 
 
Ještě dál šli ale tvůrci filmu Blade Runner 2049, společnost Alcon Entertainment. Ti zažalovali Elona Muska, Teslu a dokonce i společnost Warner Bros, distributora filmu. Ta byla totiž hostitelem akce We, Robot v jednom ze svých studií. Alcon tvrdí, že je Tesla prostřednictvím distributora Warner Bros kontaktovala, zda mohou použít obrazové materiály z filmu, ti ale odmítli, protože nechtěli být spojováni s Muskem a jeho svévolným chováním, které je dle nich přehnané, v poslední době vysoce politizované (Musk na své sociální síti X velmi aktivně propaguje Donalda Trumpa), a které občas vede k hate speech.
 
A tak podle nich Tesla nechala systémy generativní AI vytvořit obraz na základě stáhnutých snímků z filmu. Nelíbí se jim také to, že akce podobností navozovala dojem toho, že tvůrci s Teslou spolupracují, přičemž ve skutečnosti se od ní snaží co nejvíce distancovat. Pro zajímavost dodejme, že Alcon nyní pracuje na seriálu Blade Runner 2099.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.