Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tvůrci Ubuntu a Red Hat odmítli patentovou dohodu s Microsoftem

20.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Tvůrci Ubuntu a Red Hat odmítli patentovou dohodu s Microsoftem
Snad nejznámější tvůrce distribuce OS Linux, Red Hat a také Canonical, stojící za distribucí Ubuntu, odmítli patentovou dohodu společnosti Microsoft, která již podobné uzavřela s linuxovými distributory Novell, Xandros a Linspire. CEO Canonicalu,...
Snad nejznámější tvůrce distribuce OS Linux, Red Hat a také Canonical, stojící za distribucí Ubuntu, odmítli patentovou dohodu společnosti Microsoft, která již podobné uzavřela s linuxovými distributory Novell, Xandros a Linspire. CEO Canonicalu, Mark Shuttleworth, na svém blogu oznámil, že jeho firma odmítla hovořit s Microsoftem o dohodě, která by poskytla právní ochranu uživatelů Ubuntu před nespecifikovanými patenty. Obvinění z porušování blíže nepředstavených patentů dle Shuttlewortha nenese žádnou váhu a nevidí důvod, proč se vůli Microsoftu podvolovat. Navíc by takováto dohoda přinesla falešný pocit bezpečí a nijak by nechránila uživatele Ubuntu před dalšími obviněními.



Microsoft zatím nepodal na žádnou firmu žalobu, ale dle svých slov identifikoval 235 patentů, které Linux porušuje. Tom Robertson, jenž se stará o standardy a vazby mezi systémy v Microsoftu, řekl, že jeho firma chce rozšířit podobné dohody mezi další Linuxové a vůbec open-source společnosti a že je to vše "záležitostí soužití".



Také Red Hat dohodu odmítl se slovy, že nebude Microsoftu platit daň za zavádění novot. Jeho pozice tedy poté, co po uzavření dohody Microsoftu s Novelem vydal podobné vyjádření, zůstává nezměněna. Ředitel firemních komunikací, Leigh Day, dodal, že: "Stále věříme, že open source a inovace, které reprezentuje, nejsou předmětem pro neopodstatněná danění, jež postrádají transparentnost." Další informace se můžete dočíst v originálním článku na ZDNet Australia.

Zdroj: ZDNet Australia