Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.5.2002, Zdeněk Michálek, článek
Ronja 10M Metropolis zní krutě americky, i domácí strana projektu existuje jen v anglické verzi. Přitom jde o zajímavý počin party pražských nadšenců na téma - jak propojit dvě LAN sítě optickým spojem, když chybějí peníze na mikrovlnu. Součástí projektu je (poměrně) podrobný návod na konstrukci. Budete je následovat ?
Jirka | 24.12.200217:40

Mám zájem o plánek zapojení přijímače a vysílače /ronja/. Přes veškerou snahu jsem jej nikde nenalezl, a odkazy kde by
se plánky měly vyskytovat jsou nefunkční nebo plánky neobsahují. Prosím proto o zaslání plánků, s výsledky se samozřejmě podělím. Díky jirka

Odpovědět0  0
Pepa | 16.11.200214:14

Cau nemate nekdo schéma na RONJU.Diky kdytak mi ho poslete na mail budu vam moc vdecnej.TEn to chcem stavet.

Odpovědět0  0
ivo.k | 28.5.200220:31

me dotazy jako naprosteho amatera:
1) A neslo by to vyresit nak aby to behalo 100 kbitu/s
2) Jak jste vyresili nebezpeci blesku a nasledneho vypaleni kompu
3) Da se to pripojit na hub 10/100 s aui konektorem
4) Da se na jeden kabel pripojit vic vysilacu?

Odpovědět0  0
Pavel | 29.5.20029:53

K bodu a) předpokládám, že tam mělo být 100Mbitů, protože proč chtít horší. Samozřejmě,že by to šlo, ale muselo by se upravit zapojení, minimálně by se musely použít lepší (rychlejší) součástky.

b)To nevim, snad jen odpojovat při bouřce, a hlavně mít bleskosvod. Potom by to snad mohlo vydržet.

c)Myslim si že to jde, určitě alespoň jeden.

d)Jestli to chceš pro víc počítačů, tak by snad šlo místo AUI použít RJ45(signály jsou stejné), ale trochu by se změnilo schéma, kvůli zdroji, nebo by šlo použít adaptér (např. na walkmana) s výstupním napětím 12V, výstupní proud nevim, ale AUI dá max. 0,5A (viz článek).

Odpovědět0  0
Jiří Šíma | 25.10.20023:38

Český překlad anglického originálu návodu je na www.starhill.org/ronja

Odpovědět0  0
Pavel | 28.5.200214:29

Součástky bez LED optiky a kabelů vyjdou v GM Electronics na 322,5 Kč/ks. počítám kabely tak 20m (ať je rezerva) za 200 Kč (plus minus 80 Kč), no a nakonec ještě LED, optika a mech. součásti. Do 1000 Kč by se to mělo bohatě vejít :) Spíš míň.

Odpovědět0  0
Grol | 27.5.200214:12

Nemate nekdo poneti na kolik takovadle legracka muze prijit? A neexistuje to nekde v cestine? Dik estli se nekdo ozvete.

Odpovědět0  0
Abel | 23.5.200213:27

No jelikoz je venku 10 mb verze tak se asi do toho s kolegou pustime protoze propustnost stavajicich spoju na Orinocu je nizsi. Kdyby to chodilo na 100 bylo by to super reseni :-)
Orinoco s redukci PCI poridite uz do 8000 s antenou (vyrabenou). Jinak kabel v zemi je kabel a ani spatne pocasi ani hejno ptaků ho neovlivni :-)
je dobre ze se tim nekdo zabiva jsem zvedavej jak to bude chodi

kutilum zdar
abel
www.kabel1.cz

Odpovědět0  0
Dan | 21.5.200221:02

Jako laser je tam pouzita HP LED dioda, ano... proc ne ze :-) a to myslim dokonce v cervenem viditelnem spektru :-) Jinak je to typ didoy LED typu laser, ale samozrejme originalni treba helium argonovy laser tam, neenii, to by bylo cool drahe :-)))

daji se pouzit i jine druhy laserovych LED i primo se zabudovanou optickou soustavou - cockou, ktera je jiz v metalickem - vetsinou bronzovem pouzdre.

Spotreba energie? minimalni vzhledem k tomu, kdyz si vemete, ze je tam par operacnich zesilovacu, a LED dioda zere pomalu nejvic, ma to par wattu :-)

Jinak zalezi jakou verzi chcete stavet, zda-li 10 Mbit, my jsme chteli stavet verzi 100 Kbit, to jeste 10mbit nebyla v kupe :-)

A s temi LED diodami je to zajimave smerovat proti sobe, je tam i dost problemu pri dane stvbe, takze kdo ma hodne casu a trpelivosti a ma napady, tak at se do toho pusti :-)

Meli jsme zde na zkousku LED laseroveho provedeni a byla cervena a pri posviceni na dlan z 10 cm delal kolecko asi 2 mm a ve vzdalenosti asi 800m delala kolecko asi 05m, takze i s optikou si clovek pohraje a myslim, ze pokud ma clovek doma soustruh a frezu, tak je to OK :-)

S pozdravem Dan. :)

http://starhill.web2001.cz/

Odpovědět0  0
Michal | 22.5.20028:44

Dane, musim priznat ze jsi mi po procteni tveho webu nasadil brouka do hlavy :-).
Dost mozná se do toho u nas pustime. V cem je tedy zásadní rozdíl mezi optikou a mikrovlnou? Mam na mysli hlavne cenu, slozitost a dosah(spolehlivost).

Odpovědět0  0
optík | 22.5.200219:29

Jak už jsem psal, je to LED, není to však laserová LED.
Viz info na
http://­www.lumileds.com/products/list/super_flux_index.html

A LASEROVé diody se bez úprav zapojení v tomto projektu nedají použít, je to vidět na první pohled - typ použitého výstupního budiče je zcela nevhodný pro LASER LED.


Je zajímavé, že s těmi HP ledkami jde udělat rychlý datový spoj, zvážím-li, že tyto vysocesvítivé LED jsou určeny pro osvětlení typu koncová světla automobilů či semafory...

Odpovědět0  0
ZM | 22.5.200220:22

Jak už psal kolega, od laserové diody má HPWA/HPWT hodně daleko, je to normální oranžovočervená LEDka s maximem vyzařování kolem 530nm.

Operační zesilovač tam není ani jeden, snad jeden videozesilovač - který je svou architekturou operačnímu zesilovači podobný.

Díky tomu, že to vyzařuje v optickém pásmu, není směrování problémem - v krajním případě vezmete dalekohled a směrujete vysílačem na maximální svit - no a pak přijímačem na největší výchylky indikátoru síly.

Pravda je, že optika je asi největším problémem, chce to aspoň základní vybavení. Na druhé straně - my to kdysi dělali z papíru, do kterýho se zasadily lupy a pak se to celý potřelo epoxidem, aby to bylo pevnější a při prvním dešti se to nerozpadlo.

Ta oranžová není špatný nápad - právě mlhou a vodní tříští to má nejvyšší prostupnost. Bylo by docela fajn, kdyby se realizátoři vyjádřili k prostupnosti paprsku v horším počasí.

Odpovědět0  0
Vasek | 23.5.20028:36

Ahoj Michale, mikrovlnu neudelas doma na kolene, to je hlavni rozdil :-) Musel bys mit nejake komercni homologovane karty - at uz Proxim Symphony nebo Lucenti Wavelany.

Opto asi nebude mit takovy dosah, Wavelanem das i dva kilometry i vice. Jenze cenove je tohle kolem paru stovek, mikrovlny pres 10 tisic, kdyz pocitas karty do kompu a poradne anteny.

Ledaze bys byl radioamater a mel povoleni aspon D a mel zkusenosti s centimetrovyma vlnama, pak se podivej na www.hamradio.si, najdes tam konstrukce packet radia, ktere se daji takhle vyuzit.

Vasek

Odpovědět0  0
Michal | 23.5.200210:01

:-)) jasne ze sitovku na kolene neudelam? Spis ted zvazuju jestli je vyhodnejsi optika nebo mikrovlna. Jde hlavne o to ze i kdyz urcite zkusenosti s elektronikou mam tak by stavba optiky mohla byt nakladnejsi jak na penize tak i usili oproti hotovemu ale relativne drazsimu reseni mikrovlnou. Po tom co jsem cetl na webu starhillu tak u mikrovlny se daji naklady zredukovat akorat vyrobou anteny.

Odpovědět0  0
Lubo | 21.5.200220:55

Aku to ma spotrebu ele. energie ?

Odpovědět0  0
Dan | 21.5.200214:23

Zavisi to pochopitelne od popuziteho kmitoctu laseru, nebo laserove diody, ze..... hejno ptaku :-) tak to abyste do nich smazil tak 1kW ze .-) a ja bych chodil s pekacem pod vasim oknem a sbiral to opeceny .-)

Jooo ale pokud je opravdu hodne nemravne pocasi, tak je to nekdy dost tezky :-) vypadek astat muze, ale opravdu to zavisi na pouzite vlnove delce laseru - pokud pouzijete rentgen, tak to bude uplne super :) - to je sranda, zalezi, zda pouzijete laser v infra spektru, nebo nee... ale nekdy je vsechno stejne na nic, pokud je hustota vody strasne vysoka ve vzduchu a litaji venku kroupy o prumeru 5 mm a to huste .-) (Ale kdy se to stava ze, jednou za rok?)

Dan.

http://starhill.web2001.cz/

Odpovědět0  0
optík | 21.5.200219:58

Podle návodu je tam LED (Hewlett-Packard?) - ne laser. Skoro mi to připadá jako malý zázrak, uskutečnit s tím spojení na stovky metrů!

Odpovědět0  0
Adam | 21.5.200211:22

A co mlha? Nebo hejno ptáků?

Odpovědět0  0
PetrM | 21.5.200210:45

Mam zkusenosti s laserovým spojem na par set metru a kdyz snezi, nebo huste prsi, spojení je v ......

Odpovědět0  0
Dan | 21.5.20027:53

To je sice vsechno moocc hezky, ale zkuste s ito opravdu postavit doma sami :-) Ja se v elektronice rypam od malicka a to uz je asi takovych 12 let a RONJA je docela v klidu, ale tolik problemu, ktere Vam vyvstabou pri konstrukci, to byste kukali .-) Ale clovelk se pri tom hooodne nauci !! A je to super napad :-)
U nas to dopadlo takto :-) :

http://starhill.web2001.cz/

­
Ahoj Dan.
P.S. super, ze neco cesi, tak dobreho udelali a ne jen nekdo z USA, kde na to maji penizky .-)

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.