Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uhlíkové nanotrubičky ve službách chlazení

2.4.2007, Jan Vítek, aktualita
Uhlíkové nanotrubičky ve službách chlazení
Výzkumníci se momentálně zaměřili na problém s chlazením miniaturních čipů. Jak všichni víme, čipy se neustále vlivem pokročilejších výrobních technologií zmenšují, avšak potřeba napomoci jejich chlazení mnohdy zůstává. Prozatím se pro výrobu...
Výzkumníci se momentálně zaměřili na problém s chlazením miniaturních čipů. Jak všichni víme, čipy se neustále vlivem pokročilejších výrobních technologií zmenšují, avšak potřeba napomoci jejich chlazení mnohdy zůstává. Prozatím se pro výrobu chladičů používají dva hlavní materiály - hliník a měď, jenže zmenšování takových chladičů přinese problémy při samotné výrobě a především nadále v jejich odolnosti. To se stalo trnem v oku pracovníkům Polytechnického institutu (University of Oulu, Finsko), kteří vyvinuli chladič složený z uhlíkových nanotrubiček. Ten má být dle jejich slov stejně efektivní jako měď, ale daleko více odolný, především v menších velikostech.



Aby se vytvořil potřebný chladič, výzkumníci nechali narůst vrstvu složenou z 1,2 mm dlouhých, vícestěnných karbonových nanotrubiček. Dále byl použit laser, jímž se vykrojily drobné chladiče s celkem 10 x 10 žebry. Tyto chladiče pak byly upevněny na testovací čipy, aby ukázaly, co dovedou. Oproti čipu bez připojeného chladiče se odvod tepelné energie zvýšil o 11% a pod proudem dusíku se tato hodnota zvedla na 19%. Tyto výsledky přesvědčily tvůrce uhlíkových chladičů natolik, aby prohlásili, že jejich produkty mají potenciál pro použití jako lehké a pevné přídavné struktury pro chlazení čipů. Robert Vajtai z týmu pracovníků univerzity je předurčil pro miniaturní čipy, jejichž chladiče vyrobené z kovu by již neměly potřebnou pevnost a stálost.

Zdroj: TG Daily