Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ULi M1695: PCIe/AGP chipset pro Athlon 64 (Socket 939)

19.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
ULi M1695: PCIe/AGP chipset pro Athlon 64 (Socket 939)
Chipset pro Athlon 64? Výběr nebude těžký, na výběr máte VIA, nVidia, příp. ještě ATi. Dlouho působící, ale nepříliš známá firma ULi má ale také své želízko v ohni. Firma ULi není v široké veřejnosti příliš známá. V poslední době se však...
Chipset pro Athlon 64? Výběr nebude těžký, na výběr máte VIA, nVidia, příp. ještě ATi. Dlouho působící, ale nepříliš známá firma ULi má ale také své želízko v ohni.

Firma ULi není v široké veřejnosti příliš známá. V poslední době se však zdá, že se možná konečně protlačí. Pomoci ji k tomu může nový chipset ULi M1695 (northbridge) / M1657 (southbridge). Ten je určen pro 64 bitové procesory AMD Athlon 64 pro Socket 939 včetně jejich dvoujádrových verzí. Nabízí AGP i PCIe sběrnici. V tomto případě se však AGP slot nestal ubohým spřažením dvou PCI slotů, ale jedná se o plnohodnotný AGP slot. Což se při upgradu, kdy si ještě nekupujete novou grafiku, velmi hodí.



Vzhledem k tomu, že do počítače můžete strčit až tři grafické karty (do AGP, PCI a PCIe) pomocí technologie nazvané TGi (Triple Graphic Interface), můžete počítat s obrazem rozloženým až na šest monitorů. Skutečně to funguje a podle prvních testů je na tom i po výkonnostní stránce chipset ULi M1695/M1657 velmi dobře. Zajímavostí je také přídavná karta do PCIe x16 slotu, která má na sobě dva PCIe x8 sloty a umožňuje tak zapojení SLI (resp. CrossFire) i při pouhém jednom jediném PCIe slotu na desce. Výkon je stále plně srovnatelný s nVidia nForce4 SLI.




Zdroj: www.hkepc.com, www.hexus.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.