Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Poměrně zajímavou službou je Insync. Z určitého pohledu se do našeho výčtu internetových úložišť úplně nehodí. Nenabízí totiž žádný datový prostor; namísto toho využívá již existující kapacitu Google Drive. Tato skutečnost na první pohled vzbuzuje otázku, zda má vlastně smysl o takovém "úložišti" vlastně hovořit. Faktem ale zůstává, že Insync nabízí celou řadu vylepšení, které činí z poměrně jednoduché a jednostranné služby (kterou Google Drive do značné míry opravdu je) praktický nástroj a přidává funkce a podporu navíc.






Výhody a nevýhody


Jelikož služba Insync využívá datový prostor Google Drive, je tedy logické, že po spárování účtu, který máme u Google, získáme (v případě, že jsme si nedokoupili další prostor) 5 GB pro naše data. To je celkem příjemné, ale to samo o sobě ještě neznamená pro Insync žádnou zásadní výhodu. Ta se v oblasti velikosti datového úložiště projeví po přidání více účtů u Google. Tím se totiž velikost sčítá (ačkoli má každý takový přidaný účet samostatnou složku v počítači). Je tak ale teoreticky možné dosáhnout větší datové kapacity.

Po úspěšném spárování účtu dojde ke stažení všech možných dokumentů, které kdy byly v rámci Google Drive otevřeny, včetně těch, které se aktuálně nachází mezi dokumenty a které jsme vytvořili. Oproti nativní verzi Google Drive zde ale dojde k převedení formátu Google do editovatelného formátu *.doc, čímž dostáváme možnost tzv. editace offline, tedy bez nutnosti připojení k internetu. Změny jsou pak následně (resp. průběžně) synchronizovány.

Insync přináší i nějaké ty funkce navíc, konkrétně integraci do menu po kliknutí na objekt pravým tlačítkem myši, notifikace o posledních změnách u dokumentů, případně také podporu externích pevných disků a možnost instalace klienta bez nutnosti mít administrátorská práva na počítači.




Insync se prezentuje jako rozšíření Google Drive.


Oproti Google Drive v základní podobě také dovoluje streamování médií a na internetových stránkách provozovatele je k dispozici ke stažení klient pro všechny současné platformy (tedy Windows, Linux a OS X na počítačích, Android, iOS, BlackBerry a Windows Phone na chytrých telefonech). Z našeho výčtu se tak jedná o jedinou službu, která má oficiální podporu pro úplně všechny výše zmíněné platformy (následuje Dropbox, kterému v tento okamžik chybí podpora pro Windows Phone).

Abychom nezůstali pouze u výhod, tak zde jsou také určité nedostatky. Pokud pomineme samotnou závislost na Google Drive (rozšíření prostoru u jednotlivých účtů se tedy řídí ceníkem Google), není zatím možné vybrat pouze některé složky nebo soubory, které se budou synchronizovat (stahuje se vše). Dále zde není uveřejněno API, což je ale na druhou stranu vykompenzováno podporou všech možných platforem.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Přidává ke Google Drive chybějící funkce
+ Možnost přidat více Google účtů (a získat více místa)
+ Podpora externích pevných disků
+ Existence klienta pro všechny běžné platformy

Minusy



- Závislost na úložišti Google Drive
- Je nutné synchronizovat všechna data
- Neveřejné API