Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Není to ani tak dávno, co Google oznámil zavedení služby s názvem Google Drive. Byl to ze strany Google logický krok, jelikož možnost ukládat data do cloudu je již poměrně dlouhou dobu běžnou službou u celé řady poskytovatelů (DropBox, současná verze Microsoft SkyDrive atd.).

Spousta uživatelů napjatě očekávala, s čím vlastně Google přijde. Období před spuštěním služby bylo (jak je již dobrým zvykem) provázeno vysokou aktivitou na diskuzních fórech, přičemž většina z nás pravděpodobně předpokládala něco zcela nového, inovativního a bezkonkurenčního.

K tomu ovšem bohužel nedošlo. Při letmém pohledu na úvodní stránku Google Drive není možné nevšimnout si podobnosti s Google Docs. Je to tak - Google Drive je vlastně dalším vývojovým stupněm této služby. To s sebou sice přináší pár výhod, ale samotné ukládání dat do cloudu není zrovna dvakrát inovativní, a to dokonce i včetně nabízeného prostoru pro data (aktuálně 5 GB).






Výhody a nevýhody


Pokud máte (a hlavně pokud také aktivně využíváte) Gmail, případně vlastníte jakoukoli totožnou formu účtu u Google (např. Google Apps), není potřeba provádět žádnou další speciální registraci. Google Drive máte automaticky k dispozici, stačí jen přejít na odpovídající stránku služby, třeba pomocí černé horní lišty, která se nachází hned na titulní straně vyhledávače.

Jednou z hlavních výhod je zachování většiny funkcionalit předchozí verze, tedy Google Docs. Hlavní předností je možnost vytváření dokumentů v nativním formátu Google, práce s nimi přímo z webového rozhraní (tedy včetně editace) a možnost sdílení dokumentů s dalšími uživateli. Mimo to lze také do úložiště nahrávat jakákoli jiná data (která nejsou v rozporu s podmínkami užití, tedy v zásadě cokoli nelegálního).




Webové rozhraní velmi nápadně připomíná Google Docs.


Základní verze (zdarma) nabízí celkem slušnou kapacitu 5 GB, do které se nezapočítávají dokumenty v nativním formátu Google. Dokumenty v jiných formátech (typicky Microsoft Word, Excel, nebo třeba PDF) je možné zobrazit, ale již je není možné editovat z webu. Naopak dokumenty v nativním formátu není zase možné editovat jiným způsobem (při synchronizaci pomocí aplikace pro Windows dojde pouze ke stažení odkazů). Tomu lze sice zamezit aktivací offline režimu, ten ale funguje pouze s prohlížečem Google Chrome.

Tím se dostáváme k další funkcionalitě. Přibyla možnost instalace klienta (aplikace) pro Windows a OS X, který v podstatě vytvoří na disku počítače složku, do které je synchronizován obsah úložiště. Můžeme si tedy do této složky ukládat dokumenty, fotky a podobně a po chvíli je nalezneme v internetovém rozhraní. Bohužel zde ale chybí podobný program pro Linux. Na druhou stranu Google nabízí veřejné API, proto je celkem dost pravděpodobné, že možnost synchronizace s adresářem na linuxovém počítači bude realizovatelná např. pomocí nějakého skriptu.

Mírnou komplikací je, že ani s oficiálním synchronizačním nástrojem není možné dělat žádné zázraky. Chybí zde podpora pro streamování médií, ochrana souborů heslem, nebo třeba vzájemná synchronizace vybraných složek (což např. u SkyDrive možné je).

Z mobilních zařízení je zde celkem logicky podpora pro systém Android, kam je umožněno také přímo stahovat data (soubory). Kromě toho také můžeme získat aplikaci pro iOS. Ostatní platformy (jako např. BlackBerry) oficiálně podporovány nejsou, je ale možné získat neoficiálního klienta díky veřejnému API.




Mobilní aplikace je k dispozici pouze pro systém Android.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Slušná velikost dat. prostoru (5 GB)
+ Uživatelská přívětivost
+ Veřejné sdílení
+ Není nutné synchronizovat vše
+ Veřejné API

Minusy



- Pouze přepracované Google Docs
- Nativní formát lze editovat offline jen s Chrome
- Vše v PC musí být v jedné složce