Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence nezvládla přijímací zkoušky na japonskou univerzitu

19.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělá inteligence nezvládla přijímací zkoušky na japonskou univerzitu
Tým japonských vědců se rozhodl, že vytvoří umělou inteligenci, která bude dost chytrá na to, aby zvládla přijímací zkoušky na prestižní japonskou univerzitu. To se však nepovedlo a AI testem neprošla.
Umělá inteligence není vždy dost chytrá na to, aby byla lepší než člověk. Dokonce AI AlphaGo od Googlu, která byla navržena na hraní čínské deskové hry Go, byla jihokorejským mistrem Lee Se-dolem v utkání s pěti zápasy jednou poražena. Celkové vítězství ale i tak připadlo umělé inteligenci od Googlu a vývojáři byli s výsledkem spokojení.

Národní institut informatiky v Japonsku vytvořil tým vědců, kteří se rozhodli, že vyvinou umělou inteligenci dost chytrou na to, aby se zvládla dostat na prestižní University of Tokyo. Japonští vědci věnovali tomuto projektu mnoho času, protože samotný nápad vznikl už v roce 2011, utrpěli ale zklamání. Projekt, který dostal pojmenování Todai Project podle místní přezdívky University of Tokyo, se totiž setkal s neúspěchem.





O přijetí na University of Tokyo se umělá inteligence pokoušela už i minulý rok. Výsledky ovšem vypadaly tak, že AI zvládla nasbírat jen o něco málo víc než polovinu z celkového počtu bodů v přijímacích zkouškách. Celkový možný počet dosažených bodů byl 950 a umělá inteligence zvládla nasbírat jen 511 bodů. Proto tento rok tým vědců předpokládal, že jejich AI bude mít mnohem lepší výsledky. Umělá inteligence však ve standardizovaných přijímacích zkouškách v Japonsku znovu dosáhla velmi podobného čísla a moc se nezlepšila.

Podle vědeckého týmu, který za vývojem této umělé inteligence stojí, je největším problémem to, že jejich AI postrádá schopnosti kritického myšlení a dovednosti nutné k řešení problémů. Tým také přiznává, že jejich umělá inteligence není dobrá v otázkách, ve kterých je vyžadována schopnost chápat význam v širokém spektru.

Umělá inteligence tedy ani letos nezvládla dosáhnout požadovaného počtu bodů pro přijetí na prestižní University of Tokyo. Původně vědci doufali, že se jim do roku 2022 podaří vyvinout program, který bude schopný získat na University of Tokyo dokonce i titul. Po tomto neúspěchu s přijímacími zkouškami však pochybují, že toho za šest let bude jejich umělá inteligence schopná. Nyní hodlá tým výzkumníků svou pozornost zaměřovat především na dovednosti umělé inteligence potřebné pro psané odpovědi v testech.

Zdroje: engadget.com, japantimes.co.jp