Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.12.2000, xmyslik , zpráva
Již jste se někdy setkali s prskající základní deskou? Pokud máte určitý model desky z produkce Abitu, tak jsou Vaše šance podstatně vyšší. Ale konec strašení, raději se ujistěte sami.
Tudy77 | 3.1.201121:57
Zprovoznil jsem starou dobrou desku ­(je jediná, co má u mě doma potřebný ISA slot­) a před tím zkontroloval popisované kondenzátory. 3 byly úplně nafouklé, tak jsem se rozhodl vyměnit rovnou všechny v téhle řadě.
Nakoupil jsem značkové Jamicony 1500uF­/6,3V a ještě pár kousků na 16V, ale ty jsem dostal jen do 3 míst ­- jinam se nevlezly.
Nejdřív jsem chtěl vše vyměnit jen pomocí mikropájky a mechanické odsávačky, ale nakonec to bez odsávací pistole neobešlo.
Takže hotovo a deska už šlape ­(PIII 933MHz­)...
Odpovědět0  0
Jarko | 15.11.200515:05
Abit mal dlho dlho problemy s tymi kondikmi na svojich doskach, to je fakt, ktory sa neda prehliadnut. Avsak od modelu ST6 ­(ci uz RAID alebo non RAID­) pouzil ine typy kondenzatorov a odvtedy s tym nie su trable. Aspon som o nijakych nepocul. Ja osobne vlastnim Abit ST6 ­(non­-RAID­) a ide mi v nej Celeron Tualatin 1GHz na
1.4GHz ­(FSB zo 100 na 140MHz ­) a nemam najmensi problem. Nikto nie je dokonaly, a ani ludia v Abit­-e neboli, ale vzali si ponaucenie a nieco s tym urobili, a je vidiet ze to malo prospech:)
Odpovědět0  0
slamko | 15.11.200512:42
To iste som zazil aj ja s tou istou doskou.. len s tym rozdielom, ze mne sa to stalo po zaruke­( este v zaruke mi z nicoho nic odisiel BIOS v servise mi ho odborne prepalili, a ke som tu dosku nahodil, zistil som ze som tam kde pred odbornam zasahom odbornikov. tak som si ten BIOS prepalil sam­), a kedze u nas kondiky, o danych kapacitach v rozmeroch ktore by som dokazal napasovat miesto tych vytecenych nie su bezne d dostaniu, tak mi ta doska lezi v skryni. Odvtedy ABitu neverim, a radsej kupujem lacnejsie, a podla mojich skusenosti aj ovela kvalitnejsie dosky, bolo to dost drahe poucenie ­(board+ procesor 15000SK­)
ABitu uz neuverim, ani keby mi svoje boardy nukali zadarmo....
Odpovědět0  0
Jarko | 15.4.200520:25
Zdravim vsetkych:
Snad vam pomoze tento link, ktory vam tu necham, inak tiez som ­(čerstvým­) vlastnikom dosky Abit BE6­-II rev. 1.1 a mam v nej za pomoci FC­-PGA redukcie CPU PIII 800MHz so 133MHz FSB ... zatial slape vsetko v poho, CPU som nepretaktoval ­(a ani nemam v umysle:­) aj tak to ide ako ma:­) otazka je ze dokedy. ak tie kondiky odidiu ­(a oni odidu­) neostane mi nic ine, len ich vymenit. Takze vsetkym prajem pevne nervy a hlavne vela stastia.
Este spominany link:
http:­/­/prochazka.d2.cz­/abit.php
Odpovědět0  0
hans.k | 15.12.20028:38

Tyhle problémy se řešily i jinde.... řada BF BE je na tom fakt blbě, já měl BF i BE a nafouklý kondíky...známej BE6-II taky nafouklý, nestabilní systém atp.....pomohla výměna za větší typ...stejné hodnoty! a nebylo to přetaktovaný..

Odpovědět0  0
Marcel Novak | 14.12.200223:56

Mam rovnaky problem, ale s doskou ABIT KA7. Moj komp po troch rokoch prestal postupne chodi. Skoncilo to na uplne nefunkcnomt PCI. Ak som tam nieco osadil (napr. zvukovku) tak komp zamrzol. Po vsetkych moznych strastiach som ho rozobral a uzasol som. Verte, alebo nie mal som na nej 15 kondikov totalne v pi... Rozhodol som sa riskovat a kupil som nove s trochu vyzsimi hodnotami a samozrejme som ich vymenil. Komp som vsak rozbehal az ked som zvysil napetie I/O z 3,3 V na 3,4 V. Zatial to ide. Otazka je dokedy.

Odpovědět0  0
J.Kubín | 8.10.200221:27

Jo a tady je ten umírající board:
Běží v něm Celeron Tualatin na 1,24GHz !
(stabilní 12%-ní OC)

http://www.fi­.muni.cz/~xkubin2/Tualatin+i440BX.html

Kopání hrobečku pro umírající foshnu se tím odkládá na neurčito.

Odpovědět0  0
Josef Kubín | 8.10.200221:09

Podobný problém jsem opravoval nedávno. Jednalo se o ten samý kondenzátor jako je vyfocený ve článku. Dokonce i na stejné pozici. Vypadá to spíš na problém také související s blízkým stabilizátorem. Asi nepovedený layout desky, mistr se také někdy... Také toroid dost peče. Na toroidu bych viděl úzké místo v podobě tenkých drátů(=větší ztrátový výkon), přimotal jsem další drát. Kondenzátor asi dlouhodobě nesnese provozní teplotu v těchto místech. Nahradil jsem ho obyč. kondenzátorem za 10 Kč a už to tolik nepeče. Zdá se to být opravené, stabilní chod, je to prostě OK.
Nafouklý kondenzátor na desce rozhodně není důvod k umírání.
Spíš problémeček drobného charakteru.

Odpovědět0  0
Pavel | 12.2.200215:50

Ve firmě nám přesně stejným způsobem už přes rok a půl umírá 5 desek ABIT KA7 (pro úplnost - chipset VIA KX133, Slot A, kondenzátorů 1.5G / 6.3V je ve zdroji 12, 2.2G / 6.3V jsou 4).

Probíhá to asi takto: pár kondenzátorů se nafoukne, některý i vybublá, deska jde z počítače k dodavateli, od něj k velkoodběrateli na Moravu, a nakonec do Holandska k pachateli (tedy ABITu). Tam vymění samozřejmě jen ty oteklé a deska putuje zpátky do kompu. Pak se pokračuje s těmi nevyměněnými. Až skončí 2-leté záruky (nejstaršímu to bude už brzy), pájet budu já. Mikropájku i elektrotechnické vzdělání mám, snad mi vydrží i nervy. Zkusím cvičně v jedné desce osadit všechny kondenzátory na 10 voltů (samozřejmě nízkoimpedanční na 105° C). Jsou drahé, ale třeba vydrží.

Poznámka k provozním podmínkám: desky (tedy procesory) nejsou a nikdy nebyly přetaktované, dle mého názoru nejsou přetěžované ani proudově (procesory 700 až 850 MHz, grafiky ATI Rage 128 / 128 Pro, 256MB SDRAM, síťové karty, sem tam SoundBlaster PCI 128) ani teplotně (velké skříně s "učesanými kšandami", na procesorech obří radiátory se zdrojovými ventilátory 80 x 80 mm, žádná protihluková opatření typu obklad z molitanu a regulace otáček ventilátorů), zdroje jsou 250 nebo 300W. V poslední době už ze zoufalství foukají přímo na kondenzátory ventilátory 60 x 60 mm s 3000 ot/min.

Na obhajobu desek mohu naopak říct, že všechny počítače běží 9 až 12 hodin denně v náročných grafických aplikacích a každý spadne tak jednou za měsíc (věřte nevěřte, ale není na nich Linux), dokud je alespoň polovina kondenzátorů (alespoň na pohled) v pořádků.

Závěr: Toto je moje první (a asi na dlouho poslední) zkušenost s výrobky velké tzv. značky. Naše starší počítače mají základní desky F.I.C. (je jich asi 20, nejstarším už je snad 6 let, všechny s chipsety VIA a CPU IBM/Cyrix, později AMD) a běhají za stejných podmínek bez problémů. Desítky dalších, které jsem stavěl, šly "do světa", a zatím mi nikdo nespílal. Zdá se mi rozumnější oželet 3 procenta výkonu a dát za motherboard místo 6-ti tisíc bez daně necelé 3. Kdyby už jen proto, že pokud by náhodou přestal fungovat, můžu ho s klidným srdcem vyhodit a koupit jiný. Byl to přece levný neznačkový šunt.

Odpovědět0  0
Martin | 25.12.200120:29

Nevím, zda popsané problémy s kondenzátory se vztahují i na můj případ, ale asi to možné je. Dělo se následující: po poupi PC s MB Abit BE-6 jsem do něj zašoupl síťovku ISA. Počítač nenaběhl, MB zůstal mrtvý. Dotyčná karta v druhém PC fungovala bez probléků (MB PCChips). Reklamoval jsem MB u prodejce, ten konsttaoval, že je v kopru a instaloval druhou. Po zasunutí téže síťové karty se situace do puntíku opakovala. Opět výměna MB za BE-6 II a tentokrát i změna síťové karty za PCI typ. Od té doby PC běželo OK. nyní jsem do PCI slotu instaloval zvukovku Hercules Game Theater XP. Přihlásila se, nainstalovaly se drivery - a to byl okamžik, kdy PC naposledy naběhlo. Od té doby je MB opět mrtvý. Kondenzátory jsem nekontroloval, ani mě to nenapadlo, nej s elektřinou nemám nic společného. Jsem zvědav, co na to řeknou v servisu. Je nějaká možnost vyměnit kondenzátor na desce?

Odpovědět0  0
Standa Sedlak | 18.7.200120:07

Deska Abit BE6-II je určitě konstrukčně nepovedená - kondenzátory jsou zcela nepochybně poddimenzovány. Mám na desce PIII na 550 nic jsem nepřetaktovával a používám MB dle údajů výrobce. Kondenzátory mi nevybouchly, ale asi moc nescházelo. Kondenzátor s jmenovitou kapacitou 1500uF měl cca 5. Tohle při reklamaci nikdo neokecá, tohle to prostě nesmí dělat. Doporučuji výměnu za kondy fyzicky větší, třeba na vyšší napětí (každopádně ale 105 stupňů) - protože chladící plocha se nedá snadno nahradit a proudová hustota v dielektriku taky ne.
P.S. Názor Honzy, že lze kond uvařit během 5-10s v MB je pěkná blbina

Odpovědět0  0
zz | 15.3.20018:41

ono ked zistim ze mi kondiky vru tak ich vymenim ;) po dodrzani par podmienok to zvladne aj cvicena opica. ale odporucam az po zaruke ;)

Odpovědět0  0
HonzaP | 27.12.200010:17

vsichni prechazite z Celeronu na P III a pak rychle zpet.Ja jsem Celeron nikdy nevlastnil,a BE6-II jede na P III 733 i kdyz ji BIOS podporuje jen taktak.Pozna,ale nastaveni v Softmenu pak musim rucne.
Schvalne jsem se na kondiky podival,i digitalnim teplomerem zmeril,odpovida teplote,kterou ukazuje Hardware doctor,neco kolem 35 stupnu Celsia.
Samozrejme ze vada tohoto typu tam muze byt,bude ale pri reklamaci hodne zalezet na dobre vuli prokazat,ze tam nebezel pretaktovany procesor,nebo vetracek se zasekaval.Takto lze uvarit desku za 5-10 sekund,samozrejme vcetne procesoru,a kondenzatory zarvou prvni.

Odpovědět0  0
Jiři Rynda | 26.12.200020:59

Potvrzuji stejne problemy u Be6II, mam dva stejne pocitace se touto deskou u jednoho uz jsem presel prozatim z PIII na Celeron, druhy s PIII na 500MHz zacina totalne padat. Budu se take pokouset raklamovat tuto zalezitost.

Odpovědět0  0
Ales Povolny | 25.12.200016:14

Mam podobnou zkusenost s deskou BE6-II, uz tam mam jeden kondenzator nadmuty a obcas se pocitac sam od sebe restartuje.

Horsi zkusenost mam s deskou BP6. Fungovala nam temer rok a pul v serveru az mezi svatky explodovalo !!! sedm kondenzatoru. Deska v haji, dokonce to odkraglovalo pamet (2*256Mb) a jeden procesor (celeron 500mhz). Jsem zvedav co mi na to v LEVI (tam sem to koupil) reknou.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.