Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unicode 10.0 je tu, přidává 8518 nových znaků

22.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Unicode 10.0 je tu, přidává 8518 nových znaků
Unicode Consortium vypustilo do světa nový standard svého Unicode, a to ve verzi 10.0. Ta přidává celkem 8.518 nových znaků a mezi nimi se ukazuje třeba symbol pro měnu Bitcoin nebo i nové emotikony. 
Unicode 10.0 tak přidává 8.518 znaků, díky čemuž jich je nyní celkově 136.690. Mezi výrazné přírůstky nového Unicode patří celkem 4 nová písma, 56 emotikonů a také symbol pro měnu Bitcoin. 
 
 
Unicode 10.0 už byl dokončen, takže můžeme očekávat, že vývojáři operačních systémů brzy přijdou s příslušnými aktualizacemi, které budou nové znaky podporovat. 
 
 
příklad nově podprovaného písma čínských žen z Hunanu - Nüshu 

Mezi nově podporovaná písma tak patří čtyři, jež celkový počet rozšiřují na 139. Jde jednak o výše znázorněné Nüshu, které čínské ženy z Hunanu používaly třeba pro psaní poezie ještě v minulém století. Pak to je Masaram Gondi pro jazyk Gondi využívaný ve střední a jihovýchodní Indii a nakonec Sojombo a Zanabazar Square, které jsou k naleznutí v historických buddhistických textech (Mongolsko a Tibet). 
 

Dá se ale usuzovat, že v praxi budou asi více využívané nové emotikony, jichž je v Unicode 10.0 celkem 56 a jejich výběr byl specifikován už v březnu, takže takový Facebook nebo Twitter už jejich podporu implementoval dopředu. Najdeme mezi nimi třeba dva dinosaury, žirafu, knedlík, kojící matku, mořskou vílu a další naprosté nezbytnosti. To včetně jistého emotikonu Colbert, na nějž se prý dlouho čekalo (vzor má v americké TV osobnosti Stephenu Colbertovi): 
 
Výsledek obrázku pro Colbert emoji
Nový Unicode bude už standardní součástí nových zařízení s Androidem O, takže i těch, která na něj půjdou upgradovat. Uživatelé zařízení Apple se dočkají někdy na podzim. 
 
Zdroj: Hexus.net