Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniká datum uvedení Intelu Lunar Lake. Do 3. čtvrtletí 2024 se vejde, ale jen tak tak

24.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Uniká datum uvedení Intelu Lunar Lake. Do 3. čtvrtletí 2024 se vejde, ale jen tak tak
Technologie procesorů Intel Lunar Lake už byly představeny, na formální uvedení nových procesorů se ale stále ještě čeká. Nyní uniká datum jejich uvedení na trh a více informací máme i o Arrow Lake.
Počátkem června bylo představeno technologické řešení nových mobilních procesorů Intel Lunar Lake. Tato nová generace vypadá, že by konečně po dlouhé době mohla u Intelu přinést rozumně efektivní architekturu. Víme, že by se měly dostat na trh v průběhu 3. čtvrtletí a poslední zákulisní informace napovídají, že by se tak opravdu mohlo stát, i když jen tak tak. Intel totiž 24. září pořádá akci Intel Innovation On a mluví se o tom, že by se procesory Lunar Lake (Core Ultra 200V) měly představit právě někdy v tomto období, konkrétně mezi 17. a 24. zářím (tam se očekává i představení prvních notebooků s těmito čipy). Notebooky s těmito procesory mají datum uvedení do prodeje známý přesněji, tam by mělo jít o 25. září.
 
Ve stejný den (25. září) má dojít k představení procesorů Arrow Lake-S, a to konkrétně série Core Ultra 200K. Jejich prodej má být zahájen v říjnu letošního roku, což zatím také sedí s předchozími úniky. S těmito procesory by měla být uvedena také čipová sada Z890. Pokud čekáte na procesory bez přídomku K, pak si budete muset počkat na leden 2025, zde se dá očekávat představení na veletrhu CES 2025. V tomto případě se očekává uvedení levnějších čipových sad Intel B860 a H810.
 
Stále nezodpovězenou otázkou jsou takty procesorů. Zdá se, že by desktopové čipy mohly mít v některých případech navýšenu základní frekvenci z dnešních cca 3,0-3,2 GHz až na 3,6 GHz, současně se proslýchá, že ta maximální možná nebude tak opatrná, jak se v minulosti předpovídalo s hodnotou okolo 5,5 GHz, ale mohla by zamířit trochu výše k 5,7 GHz. Znovu je ale nutné podotknout, že vše výše uvedené jsou zákulisní, tedy nikoli oficiální informace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.