Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Universal Memory s neomezenou výdrží navrhována jako náhrada pro DRAM i SSD

24.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Universal Memory s neomezenou výdrží navrhována jako náhrada pro DRAM i SSD
Svatým grálem či kamenem mudrců paměťových technologií by byla taková, která by umožnila v jedné podobě nahradit dnešní DRAM i paměti pro SSD, čili především NAND Flash. Vědci z Univerzity v Lancasteru takovou navrhují. 
Vědci ze zmíněné univerzity si už na americkém patentovém úřadě zaregistrovali svou technologii na zbrusu nové paměťové zařízení, které by mohlo "vyřešit energetickou krizi digitálních technologií". Jde tak evidentně o vývoj takové technologie, která bude nabízet výkon srovnatelný s DRAM a nabídne přitom na rozdíl od DRAM stálé ukládání dat bez potřeby neustálého přísunu energie, čili stejně jako NAND Flash či 3D XPoint. Tím by tedy zvláště v serverech odpadla značná část spotřeby, neboť paměti by energii potřebovaly pouze při čtení nebo zápisu. Nicméně zmínka o energetické krizi digitálních technologií i tak působí značně nadneseně. K tomu se ještě dozvíme, že nová paměťová technologie má v moci snížit spotřebu datových center o pětinu. 
 
 
O samotné technologii se toho ze zveřejněných informací moc nedozvíme, ale podrobnější informace nabízí Nature. Mluvit můžeme o výsledných zařízeních, která dostala označení Universal Memory a která využívají kvantovou mechaniku k tomu, aby si výrobci pamětí nemuseli vybírat buď stabilní a dlouhodobé ukládání dat, nebo úsporný způsob jejich mazání a zápisu. 
 
Paměťové buňky mezi elektrodami se skládají z různě silných vrstev z InAs a GaSb a máme tu znázorněny i z pamětí Flash dobře známé vrstvy CG a FG (Control a Floating Gate), přičemž právě v FG by měl být uložen náboj tvořený elektrony, jak ostatně znázorňuje i první část obrázku (a). Mezi CG a FG pak máme "resonant-tunnelling barrier" tvořenou vrstvami InAs, které zde fungují jako kvantové studně či jámy, jež zase známe jako energetické pasti a FG od kanálu zase izoluje 15nm vrstva AlSb. Dle autorů této technologie by měl být elektronový náboj v takové paměti velice dobře uschován v podstatě po neomezenou dobu, a to při obvyklých pokojových teplotách. Zmíněn byl i předpoklad udržení náboje po dobu 1014 let, což jen tak mimochodem překonává uváděné stáří vesmíru.
 
A co se týče energie nutné pro zápis či mazání dat, ta má být asi 100x nižší oproti dnešním DRAM, takže nejde pouze o to, že by Universal Memory byly úspornější díky tomu, že nepotřebují být napájeny pro udržení informace. Jde i o energii nutnou při manipulaci s daty. Nicméně zatím jde pouze o částečně patentovanou technologii, která čeká na přidělení ještě dalších patentů, takže k paměťové revoluci je ještě daleko. Dost možná také o ní už nikdy neuslyšíme. 
 
Zdroj: Nature