Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade na Palm OS 4.1, ano či ne?

30.11.2001, redakce SHW, článek
Upgrade na Palm OS 4.1, ano či ne?
Operační systém Palm OS je nyní k dispozici ve verzi 4.1. Podívali jsme se na něj poněkud podrobněji a přinášíme Vám přehled všech nových vlastností, které můžete získat za 39,95 amerických dolarů.
Existují dva typy lidí - ti, kteří neustále touží své věci vylepšovat, ať už se to týká auta, mobilního telefonu, počítače anebo třeba manželky, a ti, kteří jsou se svými věcmi spokojeni, zastávajíce názor, že co jednou funguje, netřeba měniti. Ovšem i ti druzí jsou rádi, když jejich věc funguje lépe a spolehlivěji, než předtím.

Jednou z možností, jak vylepšit zařízení PDA, je upgrade operačního systému. Je sice pravda, že ani sebelepší upgrade systému vám z černobílého displeje neudělá barevný, ale i tak vám může mnoha způsoby zpříjemnit život, ať už přidáním nových funkcí, nebo opravou chyb v předchozí verzi obsažených.

Všichni uživatelé Palmů V, Vx, III, IIIx, IIIxe a IIIc se systémy 3.1, 3.3 nebo 3.5, ochotní zaplatit $39.95 USD, mohou nyní učinit zadost svým vylepšovacím touhám a upgradovat svůj stávající systém na verzi 4.1. Co jim tento počin přinese dobrého?

Note Pad

Notoričtí ztráceči papírků s telefonními čísly a podobnými důležitými informacemi zajisté využijí novou aplikaci Note Pad, představenou už v systému 4.0, díky níž si budou moci zapisovat poznámky a kreslit přímo na displej svého Palmu. Zapsané poznámky mohou být navíc nastaveny jako alarmy a upozornit na sebe, kdykoli je jich potřeba.

Vylepšená on-screen klávesnice

V nové verzi systému bude možné používat on-screen klávesnici a Graffiti zároveň - uživatel si tak bude moci při psaní nechat klávesnici zobrazenu a použít ji, kdykoli bude chtít (a potřebovat).

Větší bezpečnost

S novým systémem přichází i lepší bezpečnost. Mezi nové bezpečnostní funkce patří například automatické "zamykání" zařízení či možnost skrýt soukromé záznamy, takže jen vy budete moci prohlížet své (nepochybně) tajné informace.

Více internetu

Jak už ostatně napovídá název produktu, součástí upgradu je také Mobile Connectivity Kit, díky němuž bude možno připojit handheld pomocí mobilního telefonu či modemu k internetu přes běžné vytáčené připojení.

Pro koho a pro koho ne

Palm OS 4.1 Upgrade je určený pro již výše zmíněné Palmy, tedy spíše pro starší modely. Majitelům Palmů m125 a řady m500 to nemusí být líto, poněvadž rozdíl mezi verzí 4.0, která je v těchto modelech obsažena, a verzí 4.1 spočívá téměř výhradně jen v opravách chyb. Ostatně Palm m125, stejně jako celá řada m100 a Palm IIIc nemohou být upgradovány vůbec, protože nemají Flash ROM. To se týká i Palmu VII, který sice Flash ROM má, avšak ne dostatečně velkou.

Upgradovat či neupgradovat?

To nechť si ctěný čtenář uváží sám - konečné rozhodnutí bude pravděpodobně záviset na stávající verzi jeho systému. Pro uživatele s Palm OS starším než 4.0 přinese 4.1 spoustu užitečných vylepšení, pro ty s verzí 4.0 "jen" opravy chyb. Kromě toho se nabízí otázka, zda oněch $39.95 USD (přibližně 1500 Kč) radši neušetřit na nákup nového zařízení, protože právě to budeme muset udělat, budeme-li chtít přejít na Palm OS 5.0. Ten už totiž poběží na kompletně odlišném hardwaru.

Zdroj: Palm