Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade na WM 2003 SE pro HP iPAQy a Dell Aximy nebude!

15.7.2004, Petr Hájek, článek
Upgrade na WM 2003 SE pro HP iPAQy a Dell Aximy nebude!
Podle posledních informací to skutečně vypadá, že upgrade OS u starších HP iPAQů a Dell Aximů na poslední verzi Windows Mobile 2003 Second Edition prostě nebude. Daly to najevo obě zúčastněné společnosti - tedy HP i Dell. To znamená jediné - jediným způsobem, jak získat iPAQ nebo Axim s nejnovější verzí OS, zůstává koupě některého nedávno vydaného modelu.

HP

Když se v březnu letošního roku objevil OS Windows Mobile 2003 SE, vyrojily se nepotvrzené náznaky, že HP vydá upgrade pro některé z posledních modelů kapesních počítačů série HP iPAQ. V této době se ovšem HP nechalo slyšet, že "zvažuje update iPAQ Pocket PC na Windows Mobile 2003 Second Edition." Po dlouhé pomlce zvažování dospělo ke konci a jeho výsledek naneštěstí není pro majitele starších iPAQů příliš povzbudivý, mluvčí HP vydal prohlášení, v němž se praví: "Společnost HP s potěšením oznamuje, že bude podporovat Windows Mobile 2003 SE ve svých nových produktech. Po rozsáhlém zhodnocení situace kolem uvedení WM 2003 SE pro starší PDA se HP rozhodla NEnabízet upgrade pro již existující série. Nicméně, HP nabídne uživatelům vyšší bezpečnost při práci díky použití Wi-Fi Protected Access Support (WPA) na vybraných modelech."

Mimochodem, HP se vůbec nějak nehrne do upgradů na Windows Mobile 2003 SE, nejenom, že nebude nabízet upgrade pro starší stroje, ale mezi chystanou řadou modelů mají být údajně některé, jež nebudou vybaveny touto poslední verzí OS pro Pocket PC.

S bezpečnostními updaty WPA již HP začalo, pro HP iPAQy H5550 se jeden objevil v květnu.

Dell

Mluvčí Dellu se k sérii zařízení Dell Axim již od začátku vyjadřovala v tom smyslu, že její firma upgrade stávajících modelů na WM 2003 SE nevydá. Před několika měsíci zde byly indicie, že firma změnila názor a jeden z moderátorů oficiálních diskuzních fór Dellu ohlásil, že firma uvolní WM 2003 SE upgrade pro vybrané modely řady Axim. Je tu ale další věc - ve včerejší telefonické rozpravě mluvčí Dellu znovu zdůraznila svoje předchozí tvrzení, žádné upgrady operačního systému pro Aximy X5 ani X3.

Další firmy?

Mezi další firmy, jež přislíbily update na WM 2003 SE, patří i ASUS a Toshiba, která již svůj upgrade pro Toshibu e800 vydala.

O co přijdeme?

Většina vlastností nové verze operačního systému je popsána ve výše uvedeném odkazu, proto jen telegraficky. Co patrně pochybí uživatelům WM 2003 nejvíce, je jednoznačně schopnost měnit orientaci displeje, což mohou majitelé WM 2003 SE činit jediným stiskem tlačítka. Jsou zde ale samozřejmě další věci - Transcriber umí používat shortcuty, také nový Pocket Internet Explorer lépe renderuje stránky, které nejsou navrženy pro malé displeje.

Někteří lidé razí názor, že WM 2003 SE nejsou žádným velkým updatem, to je koneckonců pravda. Microsoft také neprovedl řadu změn, které by uživatelé velmi ocenili, například stále chybí takové základní věci, jako možnost snadno vypnout běžící aplikaci.
Zdroj: Brighthand