Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

US Navy si objednala superpočítač s CPU EPYC, GPU Volta a 590 TB RAM

19.2.2020, Jan Vítek, aktualita
US Navy si objednala superpočítač s CPU EPYC, GPU Volta a 590 TB RAM
Společnost AMD se dostala do hledáčku mnoha zákazníků, kteří mají zájem o stavbu nového superpočítače. Nejnověji je to Americké námořnictvo, které si objednalo nový systém založený na platformě Shasta. 
Pro Americké námořnictvo už nový superpočítač staví společnost Cray s využitím platformy Shasta, přičemž výkon dodají jednak procesory AMD EPYC generace Rome a pak grafické čipy NVIDIA Volta. Výsledný výkon bude až 12,8 PetaFLOPS, díky čemuž se nový superpočítač zařadí v rámci seznamu TOP 500 do první dvacítky nejvýkonnějších systémů světa. 
 
 
Nový systém bude instalován jako součást Department of Defense High Performance Computing Modernization Program, a to v Navy DSRC ve Stennis Space Center (stát Mississippi). Jako první superpočítač v tomto programu nabídne výkon přes 10 PetaFLOPS. 
 
Počítá se zde s využitím procesorů AMD EPYC řady 7002 s celkovým počtem 290.304 jader (v případě 64jádrových modelů by to tak bylo celkem 4536 CPU), přičemž grafických akcelerátorů NVIDIA Volta V100 tu bude podstatně méně, a to 112. O propojení jednotlivých částí se postará technologie Cray Slingshot s propustností 200 Gb/s a pak tu bude celkově 590 TB operační paměti plus 14 PB (Petabajt) úložného prostoru, do čehož patří i 1 PB na NVMe SSD. 
 
Nový superpočítač má vstoupit do provozu na začátku příštího roku a bude využit pro modelování při vývoji nových letounů, lodí a jejich chování v různém prostředí. Dále ale také poslouží pro předpovědi počasí a sledování hurikánů. 
 
Společnost Cray také už poskytla jiný systém založený na Shasta, a to pro americké vzdušné síly, přičemž organizace Army Research Lab (ARL) a US Army Engineer Research and Development Center (ERDC) získají superpočítače Cray CS500. 
 
 
Zdroj: Techspot