Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA chtějí po návštěvnících jména ze sociálních sítí

23.12.2016, Jan Vítek, aktualita
USA chtějí po návštěvnících jména ze sociálních sítí
Pokud jste někdy cestovali do Spojených států v posledních letech, asi znáte proces Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ten byl nyní rozšířen o zatím volitelný požadavek, dle nějž musíme úřadům sdělit svá uživatelské jména ze sociálních sítí.
Electronic System for Travel Authorization (ESTA) se dá označit za takový zjednodušený vízový proces, který platí pro 38 zemí, jež jsou součástí programu Visa Waiver. Mezi ně patří také Česká republika a Slovensko, přičemž my můžeme díky tomu cestovat po USA bez řádného víza po dobu až 90 dní. Výhoda je i ta, že ESTA na rozdíl od víza nestojí moc, a to v této době konkrétně 14 dolarů a pokud jím úspěšně projdeme, platí po dobu následujících dvou let.





Seznam otázek v příslušném formuláři se ale mění a rozšiřuje, a to v posledním případě na popud US Customs and Border Protection Agency. Požadavek agentury byl schválen 19. prosince a nyní už byly provedeny změny onlinového formuláře ESTA.





Zatím jde pouze o volitelný požadavek, který chce po potenciálních návštěvnících, aby úřadům sdělili svá uživatelská jména na vybraných sociálních sítích. Nicméně mnozí lidé tento požadavek splní už jen kvůli tomu, že chtějí minimalizovat riziko dalšího zpoždění. Mají tedy pocit, že pokud budou k úřadům sdílnější, pak ty budou na oplátku vstřícnější. A to je skutečně otázka, na kterou zatím není odpověď.

Je ale zřejmé, že seznam sociálních sítí se bude rozšiřovat, neboť samotní vyplňující mají možnost přidat další. Existují tak obavy ohledně dalšího narušení našeho soukromí a také lze očekávat dominový efekt, neboť jiné země by tento požadavek mohly brzy okoukat.

Zdroj: Hexus.net