Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Dle Business Korea mají Spojené státy zájem o vytvoření nové polovodičové aliance s dalšími zeměmi. Navrhuje to pochopitelně administrativa prezidenta Bidena, která už doma finančně podporuje stavbu nových továren. 
Don Q (342) | 29.3.202221:20
Jak to zpíval Bob Dylan? The Times They Are A­-Changin­' ?
Odpovědět1  0
detrhomer (33) | 29.3.202219:20
Do této situace dostal západ jeho vlastní Kapitalismus a honba za mamonem. Levná pracovní síla, velké nerostné bohatství všichni z toho těžili léta a čína jim rostla pod rukama a teď se diví, že ta levná čína je předběhla a už ji nebaví být tou levnou pracovní silou a drancovat svou zemi pro pár drobných. Americe ujíždí vlak na více frontách a bojím se co z toho může vzniknout.
Odpovědět9  0
Derryk (222) | 29.3.202219:34
Jak je to přísloví? ­"Nejdříve Vás ignorují, pak se Vám smějí, pak s Vámi bojují a pak vyhrajete.­" To už je na tom Čína docela dobře když se proti ní hledají spojenci.
Odpovědět12  0
snajprik (1637) | 29.3.202222:22
USA robi čo sa da aby sa udržala na špici, v 2014 USA stratila prvenstvo ako najvačšia ekonomicka velmoc sveta, už išli na druhu kolaj ich dolar stracal na poptavke, ano EU bola najväčšia ekonomicka velmoc a € sa stalo najžiadanejšou menou, aj Rusi aj Čina polovicu svojich devizovich rezerv mali v €, čo patrične USA nasralo a hrozilo že Nemecko a Rusko sa spoja a vznikla by ekonomicka velmoc so skoro nekonečnimi nerastnimi surovinami, obrovskym kapitalom a kvalitnou pracovnou silou. Myslim že pozname deiny a akym spôsobom sa USA zbavilo ekonomickeho rivala, ešte v 2014 sme boli najsilnejšia ekonomika sveta o 1500 miliard pred USA a v 2015 sme boli druhy za USA o 2000 miliard dolarov, za jeden rok EU stratilo 3500 miliard na USA čo je 1­/3HDP Činy. USA sa s EU konkurenciou vyporiadalo Rusko od Nemecka odtrhlo tak že už nebude konkurent pre USA. Teraz nastava problem Čina, ako trojsky kôň chcu použiť Taiwan dodavaju mu zbrane a chcu urobiť to čo Rusi s Krymom a odtrhnuť ho od Činy. Donutiť Činu k vojne a nahadzať na nu sankcie ako na Rusko. Celkom pekny plan ktory im vychadza ako odstaviť EU Rusko a Činu :)
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 30.3.20224:59
Než aby přiznali krach, tak ušáci raději zničí celý svět. Není potřeba sankcionovat Rusko, Čínu, Klldr, Írán atd atd. Jediná země, na kterou je potřeba uvalit sankce a ignorovat její měnu, jsou USA. A bylo by na světě lépe.
Odpovědět7  8
honza1616 (3699) | 30.3.20227:45
No to by to dopadlo,

Uvědom si že polovina velkých polovodičových firem je z USA
a především zrovna ty 4 největší,
AMD , Intel, Nvidia, Apple

Uvalíš na USA obchodní blokádu a celý svět bude bez moderního HW, a do PC začneme strkat zase nějaké 14nm procesory ruské výroby ­(Bajkal či jak se jmenují­), nebo procesory Čínské výroby ­(licencovaný Zen­) a nebo možná nějaký další ARM od dalších NoName firem, který bude výkony asi jako dnešní i5,
O grafických kartách ani nemluvím
https:­/­/www.svethardware.cz­/cinsky­-innosilicon­-chysta­-vlastni­-gpu­-fantasy­-one­-s­-az­-32­-gddr6x­/56508

Takove proruské komentáře bych čekal v diskuzi od BFU který nepozná rozdíl mezi CPU a GPU někde na N­(H­)ovinkách,
ale že toto ze sebe vyplodí nějaký člověk co se zajímá o HW, to jsem fakt nečekal
Odpovědět3  1
Pavel Matějka (1648) | 30.3.20228:05
Americký tlak na Rusko, navíc zpřevodovaný Bruselem ­(kde to řídí třetiřadí politici, kteří doma neuspěli ani celostátně, ani v komunálu­), způsobil, že se Rusko stále víc přimyká k Číně ­- ačkoliv je mu čínská kultura a chování cizí. USA si tak své problémy způsobují samy ­- a bude hůř, protože už třetí rok si průměrný Číňan koupí za svůj plat víc, než průměrný Američan. Sankce donutily Rusko stát se soběstačným v potravinách ­- dnes je vyváží a zlikvidovalo kanadskou hegemonii ve vývozu pšenice. Trvalo mu to dva roky. Ano, v polovodičovém průmyslu se to za dva roky nestihne, ale za pět let třeba ano. A když budou restrikce na technologie příliš tvrdé, vykašle se Čína na patentové ochrany ­- stejně, jako to teď udělalo Rusko. USA a s ním celý západní svět na tom všem můžou jen ztratit.
Odpovědět7  1
wrah666 (6205) | 30.3.202210:45
Nezapomínal bych na to, že Čína už polovodiče kolik let řeší. Btw a nezapomínal bych na drobný detail ohledně pro elektroniku dost podstatných kovů vzácných zemin. Čína na jejich těžbu má skoro, až někdy úplný monopol.
Odpovědět3  1
asip80 (1175) | 30.3.202217:42
Když už si hraješ na experta na HW, tak 3 z jmenovaných jsou fabless + vyrábí pro ně hlavně asiati a bez nich mohou zavřít krám a čtvrtý zatím zaostává a taky je závislý ..naopak USA jsou hodně závislé na zbytku světa, ale to je skoro každý, protože všechno už je globalizované a stačí že vypadne jeden z mnoha desítek subjektů rozesetých po celém světě a dojde k hroucení celého řetězce, což vnímáme poslední roky ­(i před Covidem­) a ARM zatím vlastní Japonci ..

Dopadlo by to úplně normálně >> ještě více by se tlačilo na otevřená řešení a větší nezávislost­(dělají to i velcí hráči, protože se jim nechce platit výpalné a v těch objemech je to pro ně citelné a vlastní vývoj otevřeného HW­/SW se jim může vyplatit­), kdyby se Apple nebál, že jim to vypálí rybník, tak už taky dávno přesedlali, ale takhle je to pro ně výhodnější .. a vzhledem k tomu, že USA se chová jako nespolehlivý partner, tak se tomu vůbec nedivím..

Zkust si uvalit blokádu na PRC a jiné ­"rozvojové­" či asijské země, které dodávají levné produkty­(energie, potraviny, oblečení, elektroniku atd. atd.­) a jsem si jistý, že by tu hlady umíralo mnohem více lidí než jen na úrovni statistické chyby ­(tady už nejde jen o nějakou elektroniku­) .. ale jsem si jistý, že bez USA jsme schopni fungovat dlouhodobě ­(přeci jen nejmodernější HW je zbytný ;­) ­)a i kritická infrastruktura, lékařství atd. využívá i několik generací starý HW a že si někdo nekoupí nejnovější telefon se snapdragonem za cca 40 tisíc apod. asi nikoho nevytrhne ..tak si koupí něco od Číňana nebo Korejce se skoro stejnými parametry ..

Odpovědět2  0
patriot (14) | 3.4.20228:13
Stačí se vykašlat na patenty těchto firem. Jen by to prospělo věci ­- patentovat se totiž dá úplně jakákoliv blbost ­(doslova technická samozřejmost­), stačí mít peníze, což US mají. Tím pádem by sice produkty nebylo možno vyvážet do US, ale koho bude zajímat tento trh, pokud bude Čína a jiné státe bohatá. Tam je potencionálně řádově 10x větší trh.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1232) | 30.3.20227:36
Ono docela reálně hrozí, že Čína se napakuje na levné Ruské ropě a plynu, protože jí na západ neprodají a spolu se zvýšenou poptávkou po solárních panelech v Evropě si bude Čína chrochtat. Číňané jsou pragmatici a Taiwan vojensky nebudou zabavovat, zvlášť když vidí jak to Rusové prohrávají na všech frontách. To by se museli nejdřív zbavit kompletně dolaru a přejít jen na Juan + další fičury aby byli relativně imunní vůči tvrdým sankcím. I když embargo na Čínu by bylo jiné kafe, než embargo na Rusko, tam se de facto nic nevyrábí, jen se vyváží suroviny, ale Čína by znamenala kolaps naprosto nevídaných rozměrů. A teď se ještě nic neděje, ale na skladech dochází výrobky a suroviny, dokonce i s potravinami to bude dost zlé. Začne to s příchodem zimy a nebude to hezké.
Odpovědět3  0
warhawk22 (152) | 30.3.202211:43
Ziadny kolaps nebude, ani v Rusku ani v EU ani v Cine... jednoducho ludstvo sa uz posunulo dost do predu.
Klesne kupyschopnost ludi ­(ci uz v EU alebo v Rusku­), ale zivot pojde dalej.
Praveze som nazoru, ze taketo veci posuvaju ludstvo ­(resp. spolocnost­) dopredu. Kazda zla vec je nakoniec aj dobra, lebo nuti na zmenu. Tyka sa to aj vojny ­(aj ked ju z hlbky duse odsuzdujem­). Po vojne si kazdy iny stat s chutkami na atak necha zajst chut, lebo uvidi, ako by dopadol. A celkovo ludia budu proti tomu, ked to maju zive v pamati. Alebo ludia v pripade nedostatku niecoho najdu alternativu... atd. Mozno sa viac pretlacia elektromobily, mozno sa posunu dopredu vodikove auta. Mozno nemecko sa bude po odstaveni ruskej ropy pozerat na jadrove elektrarne inak, atd.
Odpovědět1  1
asip80 (1175) | 30.3.202217:57
To silné prohlášení, že kolas nebude ­"nikde­".
V rámci velkého posunu lidstva denně umře mimo jiné 30 tisíc hlady ­(z toho většina děti­)! Trochu tragické, když ­"západní­" svět vyhodí cca pětinu až čtvrtinu produkce a navíc musí díky zrychlujícímu se tempu, tlaku na nekonečný růst a snižování ceny produktů produkovat ­"nekvalitní­" produkty s krátkou živostností­/kurvítky

Teď narušíme běžné toky a to vč. potravin i energií a troufám si říct, že problém se bude neúměrně násobit, protože i v EU mnoho chudších lidí nedosáhne na ­"slušnou­" zdravotní péči, bydlení, stravování atd..
Odpovědět2  0
cdwN (585) | 2.4.202213:05
Taky si nemyslím, že tím, že západ tím potápěním sebe sama ­- ve snaze vyembargovat Rusko ­- něčemu prospěje. Amíkům to vyhovuje, zase přijdou nakonec jako zachránci, ostatně to tak dělali vždycky. Ekonomiku mají v prdeli, jsou na tom daleko hůř, než se tvrdí, ale propaganda je mocná...Jen se tím dosáhne pravého opaku a to je přesně to, co nechceme. Proti Rusům nic nemám, jestli se zvednou či nikoli, to je otázka, ale narozdíl od ostatních ­(například od nás a dalších­) ty suroviny mají a bude jim tak nějak jedno, komu je prodají. Pokud budou potřebovat prodávat hodně, Číňan si od nich levně koupí naprosto všechno a nakonec to bude doopravdy neveselý. Všechno budou mít Číňani a nakonec, když budou chtít, zaberou si všechno, po čem budou toužit. Amíkům se nelíbila spolupráce Rusů s Němci a tak budou nakonec přihlížet spolupráci Rusáků s Číňany. V Rusku není dostatek lidí na přidávání hodnoty těm surovinám, kterých mají dostatek, zato Číňanů je naopak dost a asiati jsou cílevědomí a pracovití obecně. Pokud se bude někdo pokoušet opět někoho ­"absolutně­" embargovat, dojede na to vždycky především sám. Jenže krátkozrakost vládne dnešním dnům a politika je důležitější, než ekonomika...
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.