Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA ztratily už i třetí místo v seznamu nejvýkonnějších superpočítačů

20.6.2017, Jan Vítek, aktualita
USA ztratily už i třetí místo v seznamu nejvýkonnějších superpočítačů
Už po 49. byl vydán seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa, v němž po dlouhé době chybí na předních třech místech americký systém. USA totiž doposud držely po Číně alespoň třetí místo, ale to už neplatí. 
Nový seznam nejvýkonnějších superpočítačů byl představen při příležitosti konference ISC High Performance ve Frankfurtu. První dvě místa zůstávají nezměněna, takže na prvním místě je Sunway TaihuLight instalovaný v National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC) s výkonem 93 petaFLOPS dle Linpacku. Druhý pak je Tianhe-2 v National University of Defense Technology (NUDT), a ten už má výkon 33,9 petaFLOPS. 
 
 
Amerika se doposud těšila alespoň z třetího místa, na němž sídlil Titan, systém Cray XK7 v Oak Ridge National Laboratory Ministerstva energetiky, který má výkon 17,6 petaFLOPS. Toto místo mu uzmul švýcarský Piz Daint, který měl doposud jen 9,8 petaFLOPS, ale prošel významným upgradem. Spoléhá se totiž i na akcelerátory s GPU, a to konkrétně karty Tesla od NVIDIE. Své Tesla K20X tak vyměnil za moderní Tesla P100 generace Pascal, což mu navýšilo výkon na 19,6 petaFLOPS. 
 

Rozhodně se ale nedá říci, že by USA neměly v TOP500 dostatečné zastoupení, spíše naopak a co se týče amerických firem, ty na tomto poli přímo dominují. Však celkem 464 z 500 systémů je založeno na platformách Intelu, IBM POWER pohání 21 systémů a v šesti ještě najdeme Opterony od AMD, takže celkově to je 491 počítačů. 
 
Američané však už nejsou v čele, a to poprvé od roku 1996, kdy byly všechna tři přední místa zabrána Japonskem, ale to pouze nakrátko. USA už mají svůj plán, ale ten ještě nějakou dobu nepřinese své ovoce, a tak uvidíme, na jak dlouho budou sesazeny tentokrát. 
 
Zdroj: TOP500