Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB flashdisk jako klíč od zapalování auta?

5.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
USB flashdisk jako klíč od zapalování auta?
Fantazie výrobců automobilů skutečně nezná mezí. Koncept Mazda Sassou má být představen na Frankfurtském autosalonu konajícím se od 15. do 25. září 2005. Sassou znamená v překladu "pozitivní stav mysli", optimistický pohled do budoucna....
Fantazie výrobců automobilů skutečně nezná mezí. Koncept Mazda Sassou má být představen na Frankfurtském autosalonu konajícím se od 15. do 25. září 2005. Sassou znamená v překladu "pozitivní stav mysli", optimistický pohled do budoucna. Automobiloví nadšenci mohou být okouzleni přeplňovaným tříválcem o objemu jeden litr s přímým vstřikem benzinu, nadšence počítačové zas jistě uchvátí USB disk, který plní mnoho zajímavých funkcí.




USB disk totiž slouží jako klíček od zapalování a vlastně také jako ovladač centrálního zamykání nebo jako přístupové rozhraní k internímu harddisku auta. Umožňuje si na tuto "USB klíčenku" nahrát třeba hudbu a tu pak prostě překopírovat na pevný disk v autě a tam ji posléze poslouchat. Případně si také lze přenést do auta mapy pro navigační systém.




Bohužel takovéto studie jsou určeny jen k zjištění reakcí lidí na design (který je dle mého názoru velmi povedený) a vyzkoušení nových technologií, které se do výroby dostanou o mnoho později. Vždyť například Bluetooth potřeboval šest let, než se dostal z fáze "blbůstky" v konceptu do sériové výroby. Disk USB má také zabránit krádežím aut. Inženýři Mazdy, chtějí zajistit, že informace pro nastartování auta nelze zkopírovat. Dodnes se ochrana zvyšovala například plovoucím kódem.

Zdroj: news.com.com, www.everythingusb.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.