Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UserBenchmark vysvětluje rozhodnutí dát větší váhu výkonu menšího počtu jader

30.7.2019, Jan Vítek, aktualita
UserBenchmark vysvětluje rozhodnutí dát větší váhu výkonu menšího počtu jader
Nedávno jsme se podívali na to, jak UserBenchmark porovnávající na webu dle tvořených indexů různé procesory či grafiky změnil své hodnocení výkonu procesorů. A změna to byla velice podivná ve prospěch procesorů s menším počtem jader.
Změna hodnocení navíc přišla v době, kdy AMD vrhlo na trh své nové procesory Ryzen 3000, které už začaly nabízet až 12 fyzických jader plus SMT, přičemž na cestě je i 16jádrový Ryzen. Lidem stojícím za UserBenchmarkem přitom muselo být jasné, co tato změna přinese, protože mnozí ji mohou brát jako okatou snahu zvýhodnit Intel, který s ohledem na počet jader aktuálně nemá šanci AMD dohonit. Chystá si sice nové procesory Core, ovšem ty jednak mají dorazit až v příštím roce a potom se mají dostat přinejlepším na 10 jader, čili je zřejmé, že co se týče vícevláknového výkonu, nebudou mít proti Ryzenům šanci. 
 
 
UserBenchmark přitom nijak neskrývá, že důvodem pro změnu byl opravdu nástup nových procesorů AMD, nicméně odmítá, že by za tím byla nějaká intervence ze strany Intelu, natož pak ještě spojená s finanční pobídkou. Tato změna přinesla nové hodnocení, které dává 40% váhu jednovláknovému výkonu, 58 % pro čtyřjádrový a pouze 2 % pro vícejádrový (dříve to bylo 30 - 60 - 10). A jaká je tedy obhajoba UserBenchmarku? 
 
"Krátce po vypuštění procesorů Ryzen 3000 na trh, které jsme vřele uvítali, jsme si všimli, že naše hodnocení herních a desktopových CPU nerealisticky vyvyšovala všechny procesory s počtem jader vyšším než osm. Dle toho jsme tato hodnocení upravili. Naše základní data týkající se jednovláknového, čtyřvláknového a vícevláknového výkonu zůstala nezměněna a jsou jasně viditelná společně se skóre týkajících se výkonu CPU pro herní PC, desktopy obecně a pracovní stanice."
 
Dále se od UserBenchmark dozvídáme, že jejich herní index je nyní přesný s chybou do 8% (ať to znamená cokoliv) a přepracováním hodnocení v prospěch více jader se tato chyba dá snížit na cca 5 %. Ovšem i dle takového hodnocení by měl 4jádrový Core i3-9350KF nabídnout velice podobný výkon pro hry jako 18jádrový Core i9-9980XE.
 
Toto vysvětlení by se dalo ještě vzít, ovšem se dvěma výhradami či otázkami. Zaprvé, pokud se UserBenchmark tak moc ohání hodnocením s ohledem na hry, které dnes už běžně dokáží využít čtyři či více jader, proč se nově dal tak velký důraz na jednovláknový výkon a váha ostatních byla snížena?
 
A potom, proč nebyly dané změny provedeny už podstatně dříve, a to třeba již při nástupu prvních Ryzenů, které také rozhodně spadají (v případě Ryzen 5 a Ryzen 7) do kolonky vícejádrových či vláknových (více než 4) procesorů? Už před více než dvěma lety se začal počet jader v desktopových procesorech zvyšovat, ovšem UserBenchmark reaguje až nyní, kdy přišly Ryzeny s ještě více jádry, vyššími takty a vyšším IPC, přičemž procesorům Core vedle toho už moc výhod nezbývá. Jednou z nich je vysoké turbo a výkon při zátěži jednoho či dvou jader. 
 
Zdroj: TechSpot