Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úspěch pro kryptoměny. Ferrari je začne přijímat jako platební prostředek i v Evropě

25.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Úspěch pro kryptoměny. Ferrari je začne přijímat jako platební prostředek i v Evropě
Ferrari loni spustilo možnost platby u svých amerických a kanadských dealerů pomocí kryptoměn. Systém se osvědčil a nyní přichází i do Evropy, kde bude podporován tam, kde je to zákonem umožněno.
Kryptoměny jsou dnes sice většinou jen prostředkem pro značně volatilní spekulace, nicméně přece jen se najdou i místa, kde se jimi dá skutečně platit. Loni v říjnu to např. umožnila společnost Ferrari, která svým zákazníkům v USA a Kanadě dala možnost platit za auta pomocí kryptoměn, byly to konkrétně Bitcoin, Ethereum a USDC. Zástupce společnosti Ferrari se nechal slyšet, že systém v těchto dvou zemích využívá zhruba polovina dealerů značky, rozhodně se to tedy netýká všech. Placení pomocí kryptoměn se tu stalo populárním, a tak automobilka oznámila, že platba pomocí kryptoměn se od konce července dostává i do Evropy.
 
Do konce letošního roku by tato možnost měla být dostupná ve většině zemí, kde je legální placení pomocí kryptoměn (to neplatí o všech evropských zemích). Ferrari řeklo, že na nový systém je připraveno, nebo se připravuje okolo 60 % evropských dealerů. Poněvadž jsou kryptoměny stále značně volatilním prostředkem a komplikovaným pro další směnu, automobilka to chce svým dealerům usnadnit a systém bude při platbě tyto částky v kryptoměně okamžitě konvertovat na fiat měny. Dealeři tak dostanou peníze nikoli ve formě kryptoměn, ale přistanou jim na normálním bankovním účtu v klasické měně. Použité řešení by mělo také ověřovat původ kryptoměny, přičemž zde je otázkou, jak se to bude dělat.
 
Zdroj: cointelegraph.com, ferrari.com, techxplore.com, foto (autor: Calreyn88, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons, přidáno logo Bitcoinu)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.